U Gradskoj palači nastupila talijanska pijanistica

Sveti Vlaho Eugena Varzića na izložbi u Dubrovniku
Sveti Vlaho Eugena Varzića na izložbi u Dubrovniku

U sklopu inicijative pod nazivom Susreti u Gradskoj vijećnici u petak navečer je u pulskoj Komunalnoj palači po prvi put u modernoj povijesti Pule u ovoj znamenitoj zgradi održan koncert klasične glazbe, a nastupila je talijanska pijanistica Chiara Bertoglio.

Riječ je o prvom u nizu kulturnih događaja koji je organiziran s ciljem upoznavanja građana i šire javnosti s bogatom kulturnom i povijesnom vrijednošću Gradske vijećnice unutar Komunalne palače.

Koncertu je prisustvovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je talijanskoj pijanistici istarskih korijena, među ostalim zaželio ugodan boravak u Puli.

Javni prostor

- Ovim koncertom dobili smo jedan sasvim novi prostor u Puli u kojem se mogu organizirati kvalitetni koncerti, ali i druge kulturne manifestacije, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić u svom je uvodnom obraćanju istaknuo kako je ovakvim kulturnim događajima intencija dodatno otvoriti vrata Gradske vijećnice i stvoriti priliku za susrete građana u njihovoj vijećnici.

- Komunalna Palača u približnom obliku kojeg danas poznajemo nastala još 1296. godine restauracijom i preoblikovanjem postojećih građevina koje su na toj lokaciji i ranije služile sličnoj javnoj namjeni. Takvom se tradicijom može dičiti malo koji grad na Mediteranu, dodao je predsjednik Gradskog vijeća.

Učenici i profesori

Proslavljena talijanska pijanistica Chiara Bertoglio izvela je program pod nazivom "Slike s izložbe", autora Modest Petroviča Mussorgskog. U originalu za klavir, "Slike s izložbe", ruski glazbeni realist Mussorgski skladao je 1874. godine u spomen na prijatelja, slikara i arhitekta Viktora Hartmanna. Izložbu hartmanovih slika u Sankt Petersburgu postavio je utjecajni kritičar Vladimir Stasov, a Mussorgski je odlučio odati počast prerano preminulom prijatelju, skladajući svojevrsnu šetnju izložbom kako bi se pogledom na slike izbliza, s tugom prisjetio prijatelja.

Koncertu su prisustvovali učenici i profesori pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova i studenti pulske Muzičke akademije, koji su nakon koncerta u razgovoru s umjetnicom mogli doznati sve ono što ih zanima vezano za svijet klasične glazbe.

Svestrana umjetnica

Chiara Bertoglio rođena je 1983. godine u Torinu. Studij glasovira na Glazbenom konzervatoriju u Torinu završila je s tek navršenih šesnaest godina, prvi recital održala je s osam, a prvi koncert s orkestrom s devet godina, iako veoma mlada u svojoj bogatoj glazbenoj i umjetničkoj karijeri nastupila je u najvažnijim svjetskim dvoranama poput Carnegie Halla, Concertgebouwa u Amsterdamu, Kraljevskoj Akademiji u Londonu i Akademiji Svete Cecilije u Rimu, angažirana u proučavanju odnosa kršćanske glazbe i duhovnosti izdala je i nekoliko knjiga. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter