U Gradskoj knjižnici izložba Monike Petrovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba slika pulske autorice Monike Petrovic "Zemlja Velog Jože" postavljena je u Gradskoj knjižnici i citaonici. Petrovic je zaposlena u Arheološkom muzeju Istre kao restauratorica, a diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Odsjek za likovne umjetnosti, smjer slikarstvo, u klasi profesora Marijana Pongraca.

- Ono što naslucujem u njezinim djelima jest iskorak u apstraktno. Pojavnost, ili pejsaž, predstavlja sidro koje, cini mi se, i ova platna i autoricu drže na oštrom rubu izmedu slikanja prema predlošku i slikanja kao kompozicijskog gradenja koje je samo sebi dovoljno za postojanje. Istra koja nas gleda s Monikinih slika odraz je autorice, koja se dotice zemlje samo vrhovima prstiju, dok je ostatkom sebe više zamahnula k novim pejsažima uma, duha, emocija?, napisala je za popratni katalog Mirjana Grahovac-Vojinovic.

Istra je nepresušno vrelo inspiracije za ovu autoricu, a pejsaži prepoznatljivoga rukopisa nadahnuti su istocnjackim utjecajima.

Radovi Monike Petrovic nagradeni su na više natjecaja, od Fažane, Motovuna, Lovrana, Nove Vasi i Vižinade pa sve do Trsta. Sudjelovala je i na brojnim medunarodnim projektima, poput The Iwano Project VIII (Novi Sad), Women in Art (Bari), Eleven Seven/Artist for Srebrenica (Biella).

Nagradena je u Fažani, Motovunu, Vižinadi, Trstu i Novoj Vasi, a prošle je godine imala cak cetiri samostalne izložbe, u Puli, Premanturi, Loboru i Zadru.

Ovom je prigodom izložila devet svojih radova nastalih u šest proteklih godina, izradenih u kombiniranoj tehnici na platnu: "Terra bianca", "Terra grigia", "Terra rossa", "Oprtalj - diptih", "Zdol Motovuna - triptih", "Zdol Oprtlja - triptih", "Oprtalj II.", "Istarski pejsaž" i "Motovun".


Podijeli: Facebook Twiter