U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula osnovan KljuČ


Okupljeni u prvom čitateljskom klubu za mlade - KljuČ, u Gradskoj knjižnici i čitaonici održan je prvi susret ljubitelja čitanja. Prvo druženje započeli su knjigom "Mali brat" autora Coryja Docrotowa. Riječ je o sedamnaestogodišnjem dječaku Marcusu Yallowu koji se zabavlja ismijavajući nadzorni sustav u svojoj srednjoj školi. No, sve se promijeni nakon terorističkog napada na San Francisco kada ga pripadnici Ministarstva domovinske sigurnosti uhite i izlože brutalnom ispitivanju. Iz noćne more tajnog zatvora Marcus se budi u svijetu potpunog nadzora, u policijskoj državi u kojoj je svatko sumnjiv, a nitko nije slobodan.

"No, sloboda je i činjenica da imaš jedan kutak života koji je sasvim tvoj, koji osim tebe nitko ne vidi. Riječ je o privatnosti. Tvoj život pripada tebi." Dojmovi o knjizi bili su raznoliki, ali su se svi složili u jednom – knjiga ih je ugodno iznenadila. Knjiga ima puno stručne i hakerske terminologije, no iako nitko u klubu nije pretjerano informatički stručan, toliko je dobro napisana i razrađena da svi ti manje poznati termini padaju u drugi plan. Likovi su jasno ocrtani, bez pretjeranih opisivanja detalja pa je pravi naglasak upravo na samoj radnji.

Osvrnuli su se i na naslovnicu i naslov knjige – tako malo informacija nude da se tek čitajući roman dolazi do prave teme i shvaća što to zapravo znači Mali brat.

Sljedeća knjiga koju su odabrali bila je "Smeće" Andyja Mulligana. Još jedan odličan izbor i odlična rasprava o socijalnim i društvenim problemima. Kako im se svidjela knjiga najbolje opisuje komentar članica: "Knjiga mi se svidjela. I priča i likovi. Otvorila mi je oči i pokazala za što sve moram biti zahvalna: zdravlje, mogućnost školovanja, krov nad glavom, obitelj", kaže Ana-Marija.

"'Smeće' pruža odličan uvid u živote najugroženijih. To je dirljiva priča o hrabrosti, prijateljstvu i nezamislivom siromaštvu na kakvu se rijetko nailazi", kaže Iva. "Knjiga prikazuje odnos bogatih i siromašnih", dodaje Ivona

Za treći sastanak pročitali su knjigu "Veliki Gatsby" F. S. Fitzgeralda, prema želji članica. Iako je riječ o tipu knjige koju inače ne čitaju u slobodno vrijeme, oduševila ih je. A za ukupni dojam poslužio je i istoimeni film te su na osnovi pročitanog i pogledanog izvlačili zaključke i vodili raspravu.

S obzirom da su praznici, želja za čitanjem sve je veća. Stoga su se u KLJuČ-u odlučili na dvije knjige koje će grijati članove u ovo blagdansko vrijeme: "Prijevremeni izbori" J. K. Rowling i "U traganju za Alaskom" Johna Greena. Sljedeći sastanak ove grupe dogovoren je za 9. siječnja. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter