U Gradskoj knjižnici i čitaonici otvorena je izložba Hede Gartner "Damigelle"


U sastavu brojnih aktivnosti koje ove godine donosi Prosinac u gradu, u Gradskoj knjižnici i čitaonici otvorena je izložba Hede Gartner "Damigelle".

- Ove godine obilježavam četrdesetu godišnjicu svog umjetničkog rada i djelovanja. Raduje me činjenica što ovu izložbu predstavljam upravo u ovome prostoru gdje sam predstavila već pet od sedam svojih grafičkih mapa u razdoblju od 2005. do 2009.: "Krasna vila Istra", "Vrata Istre, stvarnost & snovi", "Usnuli kameni čuvari - Istarski kašteli i kule", "Svjetla u tami - Istarski svjetionici" i "Vrela života - istarske šterne". Radovi su nastali kombinacijom fotokolaža i suhog pastela, a kao što je u njima vidljivo, već neko vrijeme zaokuplja me motiv djevojačkih fizionomija i izražajnosti lica. Ženska lica izdvojena su iz stvarnosti, a opet na svoj način apstraktna, idealna i nestvarna - poznata, prepoznatljiva, ali i tajanstvena, neka izražajna, a druga snažna i upečatljiva, kazala je Gartner.

Ona je također prilikom otvorenja istaknula da se oči, usta, kosa, boje, lahori, strukture, sve se to spaja i isprepliće stvarajući jedan umjetnički tekst.

O autorici, njezinome stvaralaštvu govorila je ravnateljica Gradske knjižnica i čitaonice Nela Načinović.

Heda Gärtner Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Zagrebu 1976. u klasi prof. Alberta Kinerta. Godine 1979. stječe diplomu specijalistice za područje grafičkih izraza u umjetničkoj grafici. Prvu samostalnu izložbu održala je 1975. u Milanu. Ove godine obilježava 40 godina umjetničkog stvaranja. Samostalno je izlagala više od četrdeset puta, a na kolektivnim izložbama više od sto puta. Sudjelovala je u radu umjetničkih kolonija, bavi se ilustracijom i fotografijom. Objavila je sedam grafičkih mapa (1977. - 2009.). Za crtež, grafiku i umjetničku fotografiju više je puta nagrađivana. Članica je HDLU-a Istre. Živi i radi u Puli.

Izložba je organizirana u sklopu manifestacije Prosinac u Puli i može se razgledati do 19. prosinca 2016. u radno vrijeme Središnje knjižnice. (V. B.)

        

 


Podijeli: Facebook Twiter