U gradevinarstvu zaposleno 4.000 stranaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati gradevinarstva iz zemalja jugoistocne Europe potpisali su jucer protokol o zaštiti radnika migranata i izjednacavanju njihovih prava s domacim radnicima, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovacevic.

Protokol o olakšavanju protoka migranata, smanjivanju rada na crno i poboljšanju radnih uvjeta potpisan je u sklopu susreta celnika graditeljskih sindikata iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, u organizaciji Svjetskog udruženja sindikata gradevinara i drvara. Njime se radnicima migrantima omogucuje sindikalna zaštita u svim tih zemljama.

Procjenjuje da je u Hrvatskoj u gradevinarstvu legalno zaposleno izmedu 3.500 i 4.000 stranih radnika, a kaže da nisu zabilježena veca kršenja njihovih ljudskih i radnih prava. No problem je, dodaje, što vjerojatno isto toliki broj radnika radi na crno, najviše iz Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Bugarske.

O trenutnom stanju gradevinarstva u Hrvatskoj Kovacevic je iznio procjene da je zauzetost gradevinskih kapaciteta u Hrvatskoj izmedu 30 i 40 posto, a broj zaposlenih pao je sa 105 tisuca u 2008. godini na 70 tisuca.


Podijeli: Facebook Twiter