U Gračišću se užurbano gradi kanalizacija


"Imate samo dvije gostionice, a cijelo je Gračišće gradilište. Mi imamo 20 hotela i sve miruje", prenosi nam Svetlana Buljan, vlasnica konobe Marino, dio razgovora s jednim gostom iz Lovrana. Doista je ovih dana neugodno Gračišćem hodati bez gumenih čizama.

Naime, u gradiću se finišira gradnja kanalizacije. Teška mehanizacija najaktivnija je u novom naselju, južno od ceste Pazin - Vozilići. Ondje se kopa kanal u koji se polažu cijevi i postavljaju šahtovi za fekalnu kanalizaciju na koju će se uskoro spojiti kuće 14 domaćinstava iz tog dijela Gračišća. Kolektorom dugim 500 metara ovaj će se dio naselja spojiti na glavni kolektor koji vodi do pročistača otpadnih voda u predjelu Šibljak na rubu gračaškog novog naselja.

Gradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Gračišća počela je 2007. izgradnjom pročistača s pratećom infrastrukturom. Toj, prvoj fazi gradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, prethodile su duge i složene pripreme koje su počele već 2004. godine, kaže Ivan Mijandrušić, načelnik Općine Gračišće, koji je, kako priznaje, možda najviše energije u svoja tri dosadašnja mandata uložio upravo u gradnju te kanalizacije.

Ne radi se samo o kanalizaciji već i o uređenju kompletne komunalne infrastrukture Gračišća koja se odvijala u tri faze, a određivala ih je količina novca koja se u određenom razdoblju mogla osigurati. Najviše novca za sustav odvodnje Gračišća s pratećim investicijama, vrijedan gotovo 11 milijuna kuna, osigurale su Hrvatske vode. Njihov udio u ovoj zacijelo jednoj od većih investicija u tisućljetnoj povijesti Gračišća iznosi više od 50 posto, kaže Mijandrušić.

Uz njih, značajna sredstva u gradnji pročistača osigurala je Istarska županija, a u kasnijim fazama gradnje u starogradskoj jezgri značajnije je participiralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te aktualno Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter