U Gracišcu otkrivene goticke freske?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prilikom sondiranja istocnog zida svetišta župne crkve sv. Vida, Modesta i Kresencije u Gracišcu pod nanosima žbuke otkriveni su ostaci starih oslika. Još se precizno ne može odrediti o cemu se tocno radi, ali pretpostavlja se da bi mogli biti ostaci kasnosrednjovjekovnih slikarija goticke crkve iz 15. stoljeca koja se prije gradnje postojece nalazila na istom mjestu.

Ovih dana restauratori obnavljaju slike na stropu i zidovima svetišta gracaške župne crkve. Njihov je posao zapravo cetvrta faza obnove crkve, zapocete prije dvije godine. Najprije je saniran strop, odnosno tavanski prostor da bi se strop svoda pripremio za restauraciju oslika dovršenu u rujnu 2010. Nakon restauracija svetišta, na redu je restauracija pjevališta, a slijedi srednja te na koncu bocne lade.





- Radovi ce se odvijati još dvije, tri godine, a nakon toga moci cemo reci da smo obnovili sve sakralne spomenike u Gracišcu, kaže opcinski nacelnik Ivan Mijandrušic.

Obnova svetišta stoji 270 tisuca kuna, od cega je Ministarstvo kulture osiguralo 200 tisuca, a Opcina Gracišce 70 tisuca. Medutim, troškovi su se povecali za 56 tisuca, koliko je stajalo sondiranje starih oslika u svetištu.

Gracaška župna crkva predstavlja vrijedan spomenik graditeljske baštine i uživa pozornost strucnjaka pa zaslužuje ozbiljan pristup obnovi. (Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter