U gostima kod Giovannija Trapattonija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cusano Milanino, mjestašce udaljeno tek petnaestak kilometara od strogog centra Milana, u jutarnjim je satima minule srijede živjelo je svojom uobicajenom rutinom. Jamacno najpoznatiji stanovnik Cusana Milanina ovoga puta se nije pojavio na jutarnjoj kavici u "Salottu".

Giovanni Trapattoni, najtrofejniji talijanski nogometni trener, od kojega je na svijetu više trofeja osvojio jedino veliki Sir Alex Ferguson, ali samo s jednim klubom, Manchester Unitedom, docekao nas je u svom domu nekoliko ulica dalje.

Nešto prije jedanaest sati u predvorju Vile Paola u ulici "dei Tigli", što ce reci u ulici lipa, na kucnom broju 18 srdacnu je dobrodošlicu poželio "signor" i "mister" Trapattoni. Za prijatelje Trap ili samo Gianni. Trener koji ce 8. lipnja voditi Irsku u utakmici protiv Hrvatske u Poljskoj.

- Dobro došli, ovo je moj dom, osjecajte se kao da ste kod svoje kuce - porucio je Trap prije negoli se izgrlio s rijeckim menadžerom Predragom Rackim, a u gostinjskoj sobi poceli razgovori ugodni koji zauvijek ostaju dio neizbrisivih sjecanja.

Razgovori s Trapom ili Giannijem nece iznjedriti bombasticne naslove, ali svaka minuta provedena u njegovom društvu svjetska je ekskluziva. Ne zbog njegove trenerske karizme i silnih trofeja, vec u prvom redu zbog Trapove tople ljudske strane, iza koje se ne skrivaju namješteni osmijesi niti stereotipni odgovori, konfekcijske recenice...



- Možete li vi s Giannijem pricati o necemu drugome, osim o nogometu? Meni je vec puna kapa nogometa, ha, ha... Kažete da nas pozivate u Hrvatsku na ljetovanje? Vrlo rado, ali znate kakav je Trap. Samo nogomet, nogomet, nogomet... Medutim, u svakom slucaju hvala na pozivu, hrvatska obala je izuzetno lijepa, gledala sam jednom iz aviona i divila se. Stvarno prekrasno. Možda jednog dana... - rekla je gospoda Paola i pocela se snebivati nad kreativnim neredom u Giannijevoj radnoj sobi.

Za kraj, fotografija s voljenom suprugom Paolom ispred velikog cempresa u suncanoj oazi svojega vrta.

- Ima stotinu i pedeset godina, ako se jednog dana sruši, nadrljali smo, ha, ha...

I to je Giovanni Trapattoni. Susretljiv i jednostavan. Otvoren i iskren do srži. Blagoglagoljiv i bez dlake na jeziku. I više od svega gospodin s velikim G. Dovidenja, mister. (Marko CVIJANOVIC)

CIJELU REPORTAŽU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter