U Gorski kotar poslani agregati, HGSS vozi bolesnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijeli Gorski kotar je u nedjelju u 18 sati zbog kvara na mreži ostao bez električne energije, pa prema sadašnjem stanju, sutra neće biti nastave ni u jednoj goranskoj osnovnoj i srednjoj školi, doznaje se u Primorsko-goranskoj županiji.

Kvar je nastao na vodu prema Karlovcu, a iz HEP-a su Hini potvrdili da će zbog kvara Gorski kotar do daljnjeg biti bez električne energije.

Zbog ledene kiše i snijega srušilo se više dalekovodnih stupova te je došlo do pucanja vodiča dalekovoda na području Gorskog kotara, Primorsko-goranske županije i šireg područja Karlovačke županije, te je prekinuta opskrba elektičnom energijom na tim područjima, priopćio je večeras Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS).

Najavljuje da se poteškoće u opskrbi na području Gorskog kotara očekuju i tijekom noći, a normalan pogon i uredna opskrba tijekom sutrašnjeg dana.

Prema najugroženijim dijelovima Gorskog kotara, Čabru i Vrbovskom su zbog prekinute opskrbe električnom energijom poslani agregati, a u dogovoru s HEP-om odlučit će se o slanju agregata i u druge dijelove Gorskog kotara, dok će bolesnike na dijalizu u Rijeku prevoziti HGSS.

Zaključeno je to na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Primorsko-goranske županije.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je danas stanje elementarne nepogode za područje Čabra i Fužina, koji trpe posljedice ledene kiše, zbog koje je dio Gorskog kotara bez električne energije, a cestovni i željeznički promet je ograničen ili prekinut.

Obišao je Gorski kotar i pozvao Gorane da, ako ne moraju, do daljnjeg ne izlaze iz kuća.

Na sjednici županijskog Stožera, održanoj popodne u sjedištu Cesta Rijeka u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, dogovoreno je da se ispostava Hitne medicinske službe iz Prezida radi bolje komunikacije smjesti u bazi u Čabru, odnosno u prostoru tamošnje policijske postaje, u kojemu će se stacionirati i jedna postrojba Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Bolesnike iz Gorskog kotara koji moraju na dijalizu u Rijeku, prevozit će članovi HGSS-a, dok će nekolicina bolesnika, čije je stanje nešto teže, ostati dulje u riječkoj bolnici.

Na sjednici Stožera je također procijenjeno kako za sada nema potrebe za dizanje Civilne zaštite, ali i da su sve nadležne službe uključene u rješavanje problema, primjerice uklanjanje stabala s prometnica, te da svi obavljaju svoj dio posla.

Tijekom dana uklonjen je srušeni dalekovod, pa je autocesta Rijeka - Zagreb ponovno otvorena za dio vozila, dok su ostale prometnice u Gorskom kotaru u većini neprohodne.

U otklanjanju posljedica ledene kiše sudjeluje, među ostalima, i više desetaka vatrogasaca, a od pada stabla danas je ozlijeđen jedan vatrogasac, koji, prema prvim podacima, nije životno ugrožen i na putu je prema riječkoj bolnici.

Iz Stožera se doznaje da je 60-ak putnika, koji su zbog obustave željezničkog prometa na dionici od Ogulina do Rijeke sinoć bili smješteni u vatrogasnom domu u Vratima, danas prevezeno u pratnji policije, u Rijeku i Zagreb.

Večeras se na području Gorskog kotara očekuju nove padaline, kiša, led i snijeg, pa će se sve aktivnosti dežurnih služba nastaviti i sutra.

Stanje u Gorskom kotaru je dramatično, neka su područja prometno i energetski odsječena od svijeta, nekima prijeti i nestašica vode, a budući da meteo prognoze ne najavljuju poboljšanje sve je očitiji kolaps na raznim područjima života.

U Vrbovskom se potpuno opravdano boje da će već od ponedjeljka ostati bez kvalitetne opskrbe vodom jer zbog poteškoća s električnom energijom pumpe ne mogu crpiti vodu.

Na cjelokupnom području pak iznimno su brojni problemi u prometu koje ne stvaraju, kako je to uobičajeno u ovo doba, visoki zapusi snijega, već ledom pokrivene ceste ili, što je još gore, na cestu srušeno drveće čije se grane, ili cijela stabla, pod teretom leda slamaju i padaju na cestu pa vozači ne samo da mogu naići na prepriječen put, već im se u najgorem scenariju može dogoditi da im pri vožnji na automobil padne grana ili cijelo stablo!

Čabarsko je područje u potopunosti bilo odsječeno i kakvu-takvu vezu održavati su mogla samo interventna vozila i vatrogasci. (Hina, Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter