U godinu koze s kineskom akrobatskom skupinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na ovogodišnjem porečkom programu "Sretna kineska Nova godina" koji će se održati u srijedu, 11. veljače, s početkom u 19 sati nastupit će atraktivna 40-eročlana akrobatska skupina Dalian iz istoimenog kineskog grada u regiji Liaoning (Mandžurija).

S akrobatskim, opernim i plesno-scenskim izvedbama publiku će zabavljati u porečkom SRC "Veli Jože" kapaciteta 1.500 gledatelja, a ulaz je besplatan, objavila je na konferenciji za novinare u gradskoj maloj vijećnici viša stručna suradnica za odnose s javnošću i protokol Vedrana Habereiter dodavši da je cilj priredbe približiti domaćoj publici dio kineske kulture, priuštiti im malo drugačiju zimsku večer te uključiti ih u nagradnu igru namijenjenu posjetiteljima.

Naime, Hrvatsko-kinesko kulturološko društvo iz Zagreba doniralo je dvije povratne zrakoplovne karte za Kinu (Šangaj i Peking) koje će se darovati sretnom posjetitelju koji bude izvučen na kraju manifestacije. Sretni dobitnik mora sa sobom imati ulaznicu i biti prisutan na događaju. Također će se najbržem posjetitelju koji stigne u dvoranu Veli Jože dodijeliti vrijedan poklon, a idućih deset njih dobit će prigodne darove. Ulaznice će se dijeliti od petka prije svega u gradskoj upravi te gradskim ustanovama (POU, kino, knjižnica, klub umirovljenika) te velikim tvrtkama, a ako ih ostane i u sportskoj dvorani Veli Jože na dan same priredbe.

- Ova je 2015. godina, koja počinje 18. veljače, kineska godina koze, a budući da je koza simbol Istre odlučili smo se da manifestaciju ugostimo u našem gradu, kazao je porečki gradonačelnik Edi Štifanić dodavši "imao sam prilike vidjeti DVD s nastupom grupe iz Daliana i to se doista isplati vidjeti, jer se radi o jednoj od najboljih svjetskih akrobatskih skupina".

Ravnateljica gradskog Pučkog otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić zahvalila se porečkoj sugrađanki i predsjednici Hrvatsko-kineskog kulturnog centra Lily Liu Liying što je u Poreč dovela jedinstven i vrhunski umjetnički događaj. Sergio Pavat zadužen za manifestacije u Gradu Poreču kazao je da su pripreme za nastup grupe od 40-ak akrobata u dvorani zahtjevne, posebice plesni podovi i rasvjeta, ali da će sve biti spremno za spektakl.

Program predviđa točke kao što su piramida, balansiranje na stolici, tibetanski ples, cyr kotač, vodeni meteori, žongliranje nogama s kišobranima, kineska točka na šipki, pekinška opera, balansiranje na jednoj ruci, žongliranje nogama na odskočnoj dasci, mijenjanje lica, kontorcionizam, kineski obruči i Pas De Deux. Inače grupa Dalian osnovana 1951. godine uživa znatan međunarodni ugled, a dosad su nastupima oduševili publiku u više od 60 zemalja svijeta osvojivši brojne domaće i međunarodne nagrada. Organizatori događaja su Grad Poreč i Kinesko veleposlanstvo u Zagrebu, a suorganizatori Kinesko akrobatsko udruženje i Kineska federacija književnih i umjetničkih krugova. Poreč je jedini istarski grad koji će ugostiti ovu predstavu koja će izvedbe imati još u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu 7. veljače i HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci 9. veljače. (Anđelo DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter