U godinu dana pravi posao pronašlo 60 % "volontera"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 60 posto osoba koje su u proteklim godinama bile uključene u mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa pronašlo je posao u roku od godinu dana nakon završetka osposobljavanja.

Taj podatak odnosi se na ukupno 5.208 osoba koje su u stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) bile uključene tijekom 2010. i 2011. godine te su programe završile najkasnije tijekom prošle godine. Tih nešto više od pet tisuća polaznika moguće je pratiti.

Za sve koji su u SOR uključeni lani, a od svibnja prošle godine mjera je s državnog sektora i obrtništva proširena i na realni sektor, još nije moguće dobiti podatke. Naime, uglavnom je riječ o ljudima koji su još uključeni u poticajni program. U nepune tri godine, do početka srpnja, bile su uključene 18.232 osobe (od toga njih nešto više od 13 tisuća u proteklih 16 mjeseci).

Mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa promovirala je koncem 2010. godine Vlada Jadranke Kosor i sve do sredine prošle godine njeni su korisnici radili ili u obrtništvu ili u tijelima državne i javne uprave. Iako državni sektor zadnjih godina ne zapošljava, dio mladih je nakon stručnog osposobljavanja i tamo našao posao, uglavnom zamjenjujući radnike koji su ostvarili pravo na mirovinu. Od početka provođenja mjere njeni su polaznici primali naknadu u visini neoporezive stipendije od 1,6 tisuća kuna. No, do lani kada je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava mjeru proširio i na realni sektor, to javnosti nije bilo problematično niti je itko govorio o volonterima koje će poslodavci iskorištavati. (G. GALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter