U godinu dana dužnici platili više od 460 mil. kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porezna uprava u srijedu bi trebala objaviti novu, petu po redu listu poreznih dužnika i to točno godinu dana nakon što je objavljena prva lista.

I dok se nakon prve objave server Porezne uprave rušio, jer su Hrvati htjeli znati tko državi nije platio porez i koliko duguje, kasnije objave izazivale su malo zanimanja, pa će tako vjerojatno biti i s ovom koja će tek biti objavljena.

No, što je državi donijela objava imena tvrtki, građana i obrtnika koji joj duguju porez? U godinu dana, dužnici s liste uplatili su u državni proračun nešto više od 460 milijuna kuna.

Tako je njih 6.863 nestalo s popisa zato što su u potpunosti podmirili svoj dug ili je on pao ispod iznosa koji znači objavu imena na listi, što je za građane 15 tisuća kuna, za obrtnike sto tisuća kuna, a za poduzeća 300 tisuća kuna.

Ipak puno veći iznos, nešto više od tri milijarde, država je ugovorila ubrati kroz reprogram, a dio će naplatiti preuzimanjem nekretnina poreznih dužnika.

U Ministarstvu financija nitko ne želi kalkulirati je li baš cijela uplata od 460 milijuna kuna posljedica objave liste ili bi dio dužnika ionako namirio svoj dug. (J. MARIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter