U glomazni otpad spadaju čak dječja kolica i zavjese


S obzirom da je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović objavio naputak o glomaznom otpadu, kojim se pod glomazni otpad definira "smeće" od sanitarija iz kupatila, stvari za djecu, namještaja, vrtne opreme, do prozorskih okvira, žaluzina, itd… Zakon o održivom gospodarenju otpadom nalaže da je glomazni otpad zabranjeno odlagati na javnim površinama, osim u za to predviđenim spremnicima. Odnosno, može ga se odnijeti u reciklažna dvorišta, odložiti u za to predviđen kontejner (baju), ili, pak, za Pulu pozvati Herculaneu da ga odveze na poziv građana.

Veći okviri za slike

Ministar glomaznim otpadom smatra: kade, ormare, toalete i bidee, ogledala, pregrade za tuševe, ali i zavjese. Potom u tu skupinu idu kreveti i madraci, komode, ladičari, dječja kolica, autosjedalice, hodalice, stolovi i stolice, te fotelje, ali i veći okviri za slike, vrtni namještaj i sudoperi, te suncobrani, ljuljačke, rolete, vrata, prozori, radijatori, …

Što znači naputak ministra Zmajlovića za građane Pule upitali smo Pula Herculaneu, koja nam ujedno pojašnjava proceduru prikupljanja glomaznog otpada

- Naputak o glomaznom otpadu ne mijenja način sadašnjeg prikupljanja glomaznog otpada. On propisuje popis svih vrsta tvari koje se smatraju glomaznim otpadom, a nastaju u kućanstvima. Drugim riječima, to su stvari koje ne možemo prikupljati poput miješanog komunalnog otpada u vrećicama ili kantama za otpad zbog njihovog velikog volumena, te se prikupljanje ovog otpada obavlja prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom putom spremnika na javnoj površini ili putom reciklažnog dvorišta, odgovaraju nam iz Uprave Pula Herculanee.

Inače, Pula Herculanea zbrinjava glomazni otpad na zahtjev korisnika pozivom na broj telefona 638-416. Građani mogu glomazni otpad besplatno zbrinuti i u reciklažnom dvorištu u Metisu u Šijani ili odvozom na odlagalište Kaštijun do veličine jedne autoprikolice. Izgradnjom reciklažnog dvorišta u Valmadama na prostoru današnjeg skladišta Pula Herculanee građani će moći i tamo besplatno odlagati glomazni otpad kao i u prostoru reciklažnog dvorišta koje će biti dostupno otvaranjem novog županijskog centra za odlaganje otpada na Kaštijunu. Također, kao opcija besplatnog odlaganja ostaju i akcije po mjesnim odborima gdje Pula Herculanea na javnim površina na različitim lokacijama ostavlja baje.

Besplatno do jedne autoprikolice

Da ne bi bilo zabune, ovo se ne odnosi  na zbrinjavanje zelenog otpada, koje građani trebaju sami zbrinuti. Na odlagalište Kaštijun mogu ga besplatno odvesti u količini jedne autoprikolice. Zeleni otpad može se zbrinuti i komposterom koje je Herculanea dijelila, a namjerava uskoro ponovno dijeliti. Prema planu gospodarenja otpadom grada Pule za sada nije predviđeno otvaranje kompostane, ali će u sklopu reciklažnog dvorišta na Valmadama građani moći odlagati zeleni otpad predviđen za mljevenje i izradu sječke.

Uskoro će se, doduše, i zeleni, ali i glomazni otpad, moći odvesti na reciklažno dvorište u Valmadama, a "ponuda" će se proširiti jer će Pula imati najmanje tri reciklažna dvorišta i to na Kaštijunu, u Valmadama, te u Metisu. (Nera SOFTIĆ, Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter