U glavnoj ulozi cijenjeni šumski plod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protekli kišni dani bili su prava, kao narucena uvertira u Gljivarijadu u Brtonigli. Clanovi gljivarske udruge Boletus s cijele Bujštine u dva su dana prikupili više od 200 vrsta raznih primjeraka gljiva - jestivih, nejestivih, otrovnih pa sve do smrtonosnih, poput zelene pupavke. Sve su one bile izložene u velikom šatoru na središnjem mjesnom trgu, što su pratile izložbe fotografija i djecjih radova.

Na otvorenju se okupilo stotinjak mještana i gostiju. Formirano je 13 ekipa s 40-ak entuzijasta iz cijele Hrvatske i Slovenije, koje su pozvali na sudjelovanje posredstvom svojih udruga i turistickih zajednica. Raspršili su se okolicom da bi se natjecali u branju - krajem dana proglašeni su najveci i najljepši ubrani primjerci, a za najmladeg i najstarijeg beraca osigurana je besplatna clanska iskaznica za 2010. u udruzi Boletus. Osim plaketa i diploma, na dar su ih cekali besplatni specijaliteti s gljivama.

Svi koji su htjeli mogli su donijeti ubrane gljive i saznati više o njima. Boletus je pozvao svoje prijatelje i certificirane strucnjake iz tršcanske mikološke udruge Bresadola Bruna Basezzija i Claudija Barba koji su tijekom cijelog dana bili na raspolaganju znatiželjnima i imenovali svih 200-tinjak vrsta izloženih gljiva.

Kasnije je organizirana degustacija jela od gljiva za što su clanovi Boletusa nabrali 30 kilograma raznih vrsta tih šumskih plodova, koje su se mogle pojesti uz paštu ili rižot po pristupacnim cijenama. Za glazbenu animaciju bio je zadužen Trio Melodi. Organizaciju Gljivarijade potpisao je lokalni Boletus, dok su pokrovitelji Opcina i Turisticka zajednica Brtonigla.


Podijeli: Facebook Twiter