U glavnoj sekciji 59. Pule cak 11 filmova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što je vec ranije najavljeno, ovogodišnji Nacionalni program 59. festivala igranog filma 21. srpnja u 21.30 u Areni otvara romanticna komedija "Sonja i bik" Vlatke Vorkapic u produkciji Interfilma, a konacno je Hrvatski audiovizualni centar potvrdio da ce u natjecateljskoj glavnoj sekciji biti 11 filmova.

Naime, HAVC je odobrio sufinanciranje pet dugometražnih filmova snimljenih u nezavisnoj produkciji, koji su tako dobili mogucnost sudjelovanja u glavnoj sekciji Nacionalnog programa u Puli, ali je pitanje hoce li za neke i to biti dosta, dok je sapunica "Larin izbor: Izgubljeni princ" ocito za ovu godinu još neprežvakan fenomen i pojava.

Rijec je o filmovima "Pismo caci" Damira Cucica, u produkciji Hrvatskog filmskog saveza; "Slucajni prolaznik" Joze Patljaka, u produkciji Alka filma te "Košnice" petorice redatelja, u produkciji zagrebacke Akademije dramske umjetnosti i još cetiri filmske akademije.

Osim spomenutih, tu su još i kriminalisticka drama "Cvjetni trg" redatelja Krste Papica u produkciji Ozana filma, koji ce nakon Pule u konkurenciju Montreala; omnibus "Zagrebacke price 2", u produkciji Propeler filma; drama "Djeca jeseni" Gorana Rukavine, u produkciji Corvusa filma; drama "Halimin put" Arsena Antona Ostojica, u produkciji Arkadene Zagreb; romanticna komedija "Zabranjeno smijanje" Davora Žmegaca, u produkciji HRT-a (rijec je uglavnom o premijerama); te melodrama "Nocni brodovi" Igora Mirkovica, u produkciji Studija dima i triler "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta, u produkciji Telefilma, koje smo vec vidjeli u kinima.

U sekciji manjinskih koprodukcija bit ce prikazane dvije koprodukcije sa Srbijom: "Prakticni vodic kroz Beograd s pjevanjem i plakanjem" Bojana Vuletica, ciji je hrvatski koproducent Kinorama, te "Parada" Srdana Dragojevica, u koprodukciji Mainframe.

HRT ce izravno prenositi otvaranje Nacionalnog programa 59. festivala 21. srpnja u 21.30, a svakog dana emitirat ce festivalske kronike. HRT je koproducirao filmove "Sonja i bik", "Cvjetni trg", "Ljudožder vegetarijanac", "Halimin put", "Nocni brodovi" i "Djeca jeseni" te producirao film "Zabranjeno smijanje".

HAVC je takoder donio i odluku o sufinanciranju koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom, medu kojima su i dugometražni igrani filmovi, srpski "Kad svane dan" Gorana Paskaljevica i makedonski "Moj brat Lazar" Svetozara Ristovskog, za koje je odobreno po 750 tisuca kuna, te srpski "Falsifikator" Gorana Markovica i slovenski "Dvojina" Nejca Gazvode, za koje je odobreno po 600 tisuca kuna. (M. CURIC)


Podijeli: Facebook Twiter