U Glasu Istre nezakonito otkazan kolektivni ugovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud u Puli utvrdio je pravomocnost presude pulskog Opcinskog suda, ujedno odbivši žalbu Glasa Istre novine d.o.o. na tu odluku, cime je potvrdeno da ugovori o radu sklopljeni s poslodavcem Glasom Istre d.o.o. vrijede i kod njegovog pravnog sljednika Glasa Istre novine, odnosno da su nedopušteni otkazi i sklapanje izmijenjenih, nepovoljnijih ugovora o radu kojima su radnicima place smanjenje do 40 posto. Sud je takoder proglasio ništavnom odluku Uprave Glasa Istre novine kojom otkazuje Kolektivni ugovor istog dana kada ga i prenosi iz stare u novu tvrtku.

Opcinski sud u Puli je pocetkom kolovoza donio takvu presudu u slucaju 12 radnika Glasa Istre novine koji su podigli tužbu zbog nedopuštenih otkaza, smanjenja placa i nepoštivanja Kolektivnog ugovora. Na tu se odluku žalio poslodavac, a žalbeni sud je ocijenio da je prvostupanjska presuda u svim elementima pravilna i zakonita te da nema nikakvih nedostataka.

Županijski sud je žalbu Glasa Istre novine ocijenio kao neosnovanu i u cijelosti je odbio te potvrdio prvostupanjsku presudu. Podsjecamo da je Opcinski sud u svojoj presudi naložio Glasu Istre novine da radnicima isplati sva umanjenja placa pocevši s placom od veljace, kada su primanja radnicima prvi put nezakonito smanjena dok su još radili u Glasu Istre d.o.o. te da isplati, zajedno s kamatama, sva umanjenja placa od 1. ožujka nadalje kada su radnici, kao i citavo poslovanje, prenijeti u novu tvrtku Glas Istre novine.

Nadalje, sve do sklapanja novog kolektivnog ugovora, a najduže godinu dana, poslodavac i dalje na radnike mora primjenjivati sve odredbe iz Kolektivnog ugovora jer u protivnom radi suprotno Zakonu o radu. U konkretnom slucaju sud smatra da je Glas Istre novine pokušao zlorabiti prava radnika na nacin da je 1. ožujka prvo donio odluku kojom se nastavlja primjenjivati Kolektivni ugovor da bi zatim istog dana otkazao taj ugovor.

Sud je utvrdio da je Glas Istre novine u casu preuzimanja ugovora o radu znao što preuzima, odnosno bio je upoznat s citavom financijskom situacijom, obavezama, prihodima i dugovima Glasa Istre d.o.o., a pritom je prvenstveno trebao voditi racuna može li ih preuzeti. Buduci da se na to odlucio, sud pretpostavlja da je poslodavac ocijenio da ce postojece obaveze moci ispunjavati. Stoga pozivanje na gospodarske razloge, posebice potrebu smanjenja troškova poslovanja - i to vec 1. ožujka, a tvrtka prije toga nije ni poslovala - sud ocjenjuje neosnovanim.

Ovu je nepravomocnu presudu u slucaju 12 radnika donijela sutkinja Andrijana Modrušan, a njezinu pravomocnost su krajem studenoga u slucaju jedne radnice potvrdili suci Marija Sošic, Mirna Nada Terlevic Sebastijan i predsjednik vijeca Zoran Šaric. Ukupno je tužbu podiglo stotinjak radnika Glasa Istre, a predmeti se vode kod cetvero sudaca.


Podijeli: Facebook Twiter