U Galeriji Zuccato radovi sudionika Riviere

N. Matić, Đ. Božić, S. Vojvoda, M. Šetić, M. Bobić, E. Berton, S. Radetić Fatorić i T. Nikolaš
N. Matić, Đ. Božić, S. Vojvoda, M. Šetić, M. Bobić, E. Berton, S. Radetić Fatorić i T. Nikolaš

Četiri umjetnika i dvije umjetnice različitih generacija, provenijencija i izričaja, stvorili su tijekom boravka na porečkom  otoku Sveti Nikola pod okriljem 31. slikarske kolonije Riviera, održane u rujnu prošle godine sedam djela različitih kreativnih energija i izričaja.

Radovi Elvisa Bertona, Matije Bobičića, Đanina Božića, Sebastijana Dračića, Francoise Rohmer i Miljenke Šepić, predstavljeni su u četvrtak navečer na izložbi svečano otvorenoj u galeriji Zuccato.

Prisutnim autorima i gostima dobrodošlicu su tom prilikom poželjeli selektor kolonije Đanino Božić, Sebastijan Vojvoda, voditelj likovnih djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu, ravnateljica iste ustanove Sanja Radetić Fatorić, te u ime turističke tvrtke Riviera Adria iz grupacije Valamar član uprave Tihomir Nikolaš i specijalistica marketinga Nives Matić. Rujanska kolonija i ovaj je put odisala jedinstvenom atmosferom koja prožima sve radove - zanimljive, osebujne, maštovite.

- I ove su godine pozvani umjetnici različitih slikarskih pristupa, poetika i generacija. Nažalost, dvoje mladih slikara u zadnji čas bili su spriječeni doći u Poreč, pa sam se i sam pridružio kolegicama i kolegama u radu. Moram priznati da me uvijek veseli biti sudionikom Rivierine kolonije kao i to da je očito vesela družina utjecala na mene: opet sam počeo slikati. I to lirski, a bijele površine iscrtavao sam pomoću crtica, točkica i mrljica u travke, cvijeće i lišće. Usprkos bjelinama, površine slika djeluju titravo i razigrano. Slike sam nazvao Povratak prirodi bez obzira na to što mi je, zapravo glavni motiv bila radost slikanja, priznao je Božić u pratećem katalogu izložbe. 

Na izložbi su predstavljeni i radovi 26-godišnjeg Matije Bobičića koji u Mariboru završava Pedagoški fakultet i već je održao nekoliko izložbi, a na otoku se bavio dekompozicijom i rekompozicijom nekih entiteta.

Francuskinja Francoise Romer u svojim radovima istražuje i koristi moć boja i različite teksture, u prvom redu žive tonove žute u koje je unijela kontraste intenzivno plave. Riječ je o cijenjenoj autorici koja se predstavlja knjigama umjetnika i surađuje s mnogim poznatim pjesnicima, a svoj je artistički i društveni kredo izrazila i osnivanjem udruge Boje Mediterana, kojom okuplja slikare iz mediteranskih i europskih zemalja kako bi doprinijela stvaranju svijeta koji ne robuje novcu i zna cijeniti iskrenu umjetnost.

Travnjake nesvakidašnjih boja naslikala je Miljenka Šepić koja je u koloniji već sudjelovala 1986. godine, samostalna umjetnica iz Opatije koja godinama istražuje korelacije energija boja s energijom prirode, a dugogodišnji joj je motiv livada.

Hipnotičan je i refleks mjesečeve svjetlosti na morskoj površini koja sivu noćnu sliku pretvara u napetu i mističnu, a riječ je o slici Sabastijana Dračića. Ovaj mladi zagrebački akademski slikar ovdje se predstavio fascinirajuće realističnim prikazom živih motiva. Istarski autor Elvis Berton poznat je i prepoznatljiv ovdašnjoj publici po prenaglašenoj liniji crteža koja je dosljedna bilo da radi kolaže, crteže, slike ili instalacije od metala.

Nikolaš je zaključio kako već tradicionalno radovi ostaju u trajnom fundusu Riviere i mjesto će naći u nekim od njihovih objekata, a ujedno je to bila zadnja godina da su umjetnici stvarali u boemskom ambijentu bivšeg restorana na otoku, jer je u međuvremenu krenula obnova otoka koji će umjetnike ponovo dočekati iduće godine. Izložba u Zuccatu može se pogledati do 30. ožujka. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter