U galeriji Zuccato radovi sudionika Riviere

Nives Matić, Sebastijan Vojvoda, Sanja Radetić Fatorić, Tihomir Nikolaš i Đanino Božić
Nives Matić, Sebastijan Vojvoda, Sanja Radetić Fatorić, Tihomir Nikolaš i Đanino Božić

Tri umjetnice i četiri umjetnika različitih generacija, provenijencija i izričaja stvorili su tijekom boravka na porečkom otoku Sveti Nikola pod okriljem 30. slikarske kolonije Riviera, održane u rujnu prošle godine, sedam djela različitih kreativnih energija i izričaja. Radovi Rudija Benetika, Brigitte Brand, Stanislava Habjana, Zuzane Kalinakove, Metke Krašovec, Tomota i Sebastijana Vojvode predstavljeni su u petak navečer na izložbi koja je svečano otvorena u galeriji Zuccato.

Prisutnim autorima i gostima dobrodošlicu su tom prilikom poželjeli selektor Đanino Božić, Sebastijan Vojvoda, voditelj likovnih djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu, te u ime turističke tvrtke Riviera Adria iz grupacije Valamar član uprave Tihomir Nikolaš i specijalistica marketinga Nives Matić. Rujanska kolonija i ovaj je puta odisala jedinstvenom atmosferom, koja prožima sve radove -  zanimljive, osebujne, maštovite.

- Bili smo skromni kao i svake godine i nadamo se da će svake godine atmosfera biti tako dobra. Svake me godine iznenađuje kako u samo šest dana netko može napraviti tako puno. Bilo je duhovito, spontano pogotovo kada su se svi umjetnici sastajali i radili u napuštenoj kuhinji restorana Splendid i tamo "kuhali" i u toj duhovitosti su nastajali radovi, rekao je Božić, koji je već četrnaest godina izbornik kolonije. Za razliku od prijašnjih godina kada je pisao klasičan uvodnik pratećeg kataloga izložbe, ove je godine umjesto toga predstavio dnevnik koji je vodio tijekom šest dana kolonije.

Jedini od umjetnika koji je djelovao izvan otoka bio je Stanislav Habjan iz Zagreba, jedan od autora Dućana metafora koji se u rujnu održavao u galeriji Zuccato, te je u fundusu kolonije ostavio instalaciju "Slova na dar Branku Fučiću". Zvučno ime kolonije bila je slovenska umjetnica Metka Krašovec, koja je izradila mnoštvo crteža i slika nastalih kombiniranom tehnikom na platnu, začinjenih poezijom.

Sebastijan Vojvoda, domaća snaga koloniji je ostavio niz modularnih entopta, u kojima su optički fenomeni pretvorni u uravnoteženi spoj geometrije i organskog. Španjolac Tomoto ili pravim imenom Anto Lloveras, umjesto slika ostavio je videouradak, napetu priču čija se radnja događa na otoku zečeva van vremena, te četiri fotoprinta na papiru.

Drugu godinu za redom na otoku su stvarali Slovakinja Zuzana Kalinakova i Austrijanac Rudi Benetik, čiji su radovi nastali u tušu u akrilu na platnu. Njemačka umjetnica s talijanskom adresom Brigitte Brand iako je već puno puta boravila u Istri i Poreču u koloniji je sudjelovala prvi put, a svoju je viziju otoka iz zračne perspektive ostavila sliko - crtežima na novinskom papiru.

Nikolaš je zaključio kako je ovo zadnja godina da su umjetnici stvarali u boemskom ambijentu, jer  nakon ove godine objekti na otoku idu u obnovu.

Izložba ostaje otvorena do 16. ožujka nakon čega radovi ostaju u trajnom fundusu Riviere Adrije i mjesto će naći u nekima od njihovih objekata. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter