U galeriji Zuccato otvorena izložba Bojana Šumonje

S otvaranja izložbe "Što je nama naša borba dala" Bojana Šumonje u galeriji Zuccato
S otvaranja izložbe "Što je nama naša borba dala" Bojana Šumonje u galeriji Zuccato

Porečani i ljubitelji umjetnosti iz svih krajeva Istre okupili su se sinoć u galeriji Zuccato na otvorenju izložbe "What has our fight given us/Što je nama naša borba dala" pulskog akademskog kipara i slikara Bojana Šumonje.

Nakon remetinečke Galerije Vladimir Bužančić izložbu je ugostila porečka galerija u koju se izvrsno uklopila i idejno i konceptualno. Šumonjina izložba je kako je sam autor rekao, svojevrsna kritika društva u kojem živimo, koje je legaliziralo nepotizam, kriminal i korupciju, društva izvrnutih vrijednosti u kojem su lopovi i kriminalci uvaženi i zaštićeni članovi, a pošteni ljudi obespravljeni, bespomoćni i ismijavani.

- Pogledala sam nedavno snimku gdje su u na jednoj priredbi u Sjevernoj Koreji djeca pjevala pjesmu "Što je nama naša borba dala" i koju parafrazira Šumonja ukazujući na današnji položaj umjetnika.

Izložba je koncipirana u nekoliko cjelina, u prizemlju galerije je predstavljen dugogodišnji ciklus Ovce koji govori o 20 godina nove samostalnosti Hrvatske i položaju umjetnika u njoj.  Na katu su hologrami političara kojima se Bojan na politički osviješten način poigrava sa likovima koji su sveprisutni, koji nas bombardiraju iz medija.

Na trećem katu je bijela hrvatska zastava, zastava zemlje koja se predala i kraj nje stoji neonski natpis "Korupcija", rekla je na otvorenju izložbe povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl, koja je o radovima govorila umjesto kustosa Mladena Lučića koji je bio spriječen doći na otvaranje. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter