U galeriji Zgor murve izložba "Naiva u Istri"

Milan Rakovac, Ana Milohanović Čehić i Ana Roberta Karabegović
Milan Rakovac, Ana Milohanović Čehić i Ana Roberta Karabegović

Ulje na staklu pod nazivom "Istarski težak", rad porečkog slikara Mladena Prodana nagrađen je prvom nagradom na ovogodišnjoj devetnaestoj izložbi Naiva u Istri, svečano otvorenoj sinoć u galeriji Zgor murve u Funtani.

Drugo mjesto pripalo je Ivanu Tankoviću - Kići iz Rovinja za njegov tuš "Pin mog djetinjstva", a treće Marinu Lušičiću iz Vrsara za ulje na platnu pod nazivom "Tiha noć". Četvrtim mjestom nagrađeno je ulje na lesonitu pod nazivom "Krajolik" Vlastimira Pavića iz Rovinja, a petim ulje na platnu pod nazivom "Motiv iz Pazina" Pazinjana Ivana Hekića.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: direktorica općinske Turističke zajednice Ana Milohanović Čehić, dugogodišnji novinar i urednik Glasa Istre Robert Buršić, stilistica Ana Roberta Karabegović i fotografkinja Tea Budinjaš, autorica i prigodnog kataloga, a odabrani su autori nagrađeni novčanim nagradama od 500 do 2.000 kuna.

Naiva u Istri, tradicionalna izložba, ove je godine proslavila 19. godišnjicu, a od prvih dana kada je bila zaštitni znak galerije do danas prešla je granice općine i postala promotor Funtane. Autori postava su Buršić i Karabegović koji su publici predstavili četrdeset radova 22 autora, najvećim dijelom slika, ulja na platnu i staklu, pastela, akvarela, tuševa, reljefa i skulptura, djela uglavnom starih znanaca ljubitelja istarske naive, ali i nekih novih potpisa.

- Svima želimo da ustraju u stvaranju i prikazivanju svoga osobnoga svijeta, ali i stvarnoga svijeta i prizora naših starijih kojih više nema. Njima će galerija Zgor murve uvijek biti dom, rekla je Milohanović Čehić.

Brojnim umjetnicima naivcima iz cijele Istre i Funtanjanima okupljenim na otvorenju obratio se i pjesnik, književnik i publicist Milan Rakovac koji se osvrnuo na razvoj naive u Hrvatskoj, te izrazio zadovoljstvo što jedan veliki dio istarske ruralne škole naive živi i danas. Čestitke umjetnicima uputio je i funtanjanski načelnik Tomislav Čoga.

Druženje se nastavilo uz zvuke harmonike i bajsa, Tonija Mofardina i Simona Jakusa, a za kolače pobrinule su se članice lokane udruge Loza. Izložba ostaje otvorena do 23. rujna, a može se pogledati svaki dan od 18 do 22 sata. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter