U galeriji Singular izložba umjetnice Hannah Farrell

 Snimio Danilo MEMEDOVIC
Snimio Danilo MEMEDOVIC

Četvrta sezona u galeriji Singular u ulici Castropola sinoć je otvorena izložbom mlade britanske umjetnice Hannah Farrell koja je specijalno za ovaj prostor kreirala instalaciju „Jacob, in the lucid light of dusk“ odnosno „Jacob, u lucidnom svjetlu sumraka“. Djelo je nastalo susretom inspiracija koje je umjetnica crpila iz svog rodnog Morecambea, gdje je fotografirala Jacoba, te u Puli

Kako kaže, ta dva grada su slična jer su oba na obali i postoji u njima ta „čudna veza s prirodom“ kako je naziva. „Morecombe je mjesto gdje veličanstvene predstave obalne prirode prolaze nezapaženo u cikličkom, besciljnom žrvnju svakodnevice“, kaže ona.

 U ovom radu pojavljuje se lik adolescenta te pažljivo smješteni prirodni i ljudskom rukom rađeni predmeti, koji tvore osebujnu ravnotežu u okviru galerijskog izloga, poput kolaža na papiru. Umjetnica dovodi u ravnotežu fotografije i elemente izrađene u Engleskoj te materijale nađene na lokaciji.

- Moj rad općenito je spoj fotografije, mrtve prirode, kolaža pa isprintam više fotografija te ih posložim. U zadnjem radu prije ovog isprintala sam više fotografija i onda ih opet sve zajedno fotografirala i predstavila kao jedinstveni rad u sklopu instalacije, priča Farrell. Dakle, sve što radi dio je većeg projekta i povezano s njenim ostalim radovima. Kada se vrati u Englesku čekaju je izložbe u Manchesteru, a iduće godine i u Londonu. Trenutno radi na velikom projektu koji će završiti njenom solo prezentacijom u rodnom Morecombeu.

- Dvosmislenost poimanja 'sebe' i izvedbe naučenog ponašanja ono je što u svom radu propitujem. Materijali se sukobljavaju u sklopu nečega što je ujedno i organsko i mehaničko. Analogne fotografije prvo se digitaliziraju, a zatim smještaju na papir, industrijske cijevi tvore savršene kružnice, prirodni materijali stare, a jednolična plava boja sintetičkih žica povezuje predmete. Jacob sjedi usred svega toga, muževan a opet nježan, ondje gdje se rod, seksualnost i identitet nalaze u stalnoj mijeni, kaže umjetnica.

Farrell je rođena 1990., živi i radi u Manchesteru. Diplomirala je s izvrsnim uspjehom na školi Blackpool and the Fylde College 2014. Otada je svoje radove izlagala diljem Ujedinjenog Kraljevstva, a samostalnu joj je izložbu priredila i Galerija Castlefield u travnju 2015. Održala je predavanja i radionice na Školi za umjetnost u Manchesteru te u Muzeju Victoria & Albert, a njezini radovi nedavno su uvršteni u Catlin Guide 2015, Wallpaper* i The British Journal of Photography. (M. RADIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter