U galeriji Poola "Unutar slike" Radovana Kunića

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Uoči otvorenja samostalne izložbe slika Radovana Kunića naziva "Unutar slike" u pulskoj galeriji Poola održan je takozvani "Artist Talk" - razgovor s umjetnikom koji je odgovarao na pitanja voditelja galerije Bojana Šumonje i Roberta Paulette.

Publiku su činili učenici pulske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koji su od mladog umjetnika mogli doznati "trikove zanata".

Izložba "Unutar slike" izbor je slika velikih formata - sve redom portreta u kojima Kunić na realističan način spaja nezanimljivu i gotovo derutnu pozadinu i nepomičnu ljudsku figuru. Izložbe figurativnog slikarstva poprilično su rijetke na ovim prostorima, pa je ova Kunićeva pravo malo osvježenje.

Bruno Velčić koji potpisuje tekst kataloga izložbe za Kunića kaže da "svaki put postigne što je htio, tim lakše što je vjerojatno otvoren da uskladi želje s onime što je ispalo. Ponekad je pak duboko nezadovoljan ukupnim rezultatom, pa napušta sliku pred samim krajem, iz samo njemu poznatih razloga. Cijeneći sokove zdravog razuma, ne treba mu da je slika cool - važno je da je slika istinita, a istina što nespektakularnija to slađa. Zašto on uopće slika?

Radijatori, razglednice, lažni Bidermajer s početka 1960-ih, banane, kutije od banana i Radovanovi anonimni prijatelji; uporni, polu-ilustrativni realizam s eventualnim primjesama nadrealizma u tragovima, čisto da se prstohvat prostodušne zvrckavosti doda ukupnom spokoju prizora gdje uglavnom nekoliko objekata i jedna do dvije osobe poziraju pred en face zidom, što odaje njegov mladi duh", piše Velčić. (B. VINCEK; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter