U galeriji Poola otvorena izložba Sebastijana Draščića

Sebastijan Draščić  u galeriji Poola (M. MIJOŠEK)
Sebastijan Draščić u galeriji Poola (M. MIJOŠEK)

U galeriji Poola jučer u podne upriličen je razgovor s likovnim umjetnikom Sebastijanom Draščićem, a potom, u večernjim satima i otvorena izložba njegovih radova.
 
"Sebastijanovi radovi posebnog su i jedinstvenog umjetničkog senzibiliteta jer odišu specifičnom atmosferom koja ih postavlja u izvjestan metafizički kontekst što im bez sumnje priskrbljuje auru transcendentalnosti. Svjestan da je umjetnost u ovom stoljeću prije svega ideja, značenje i procesualnost, Sebastijan ne sagledavala vlastitu umjetnost kao konačni estetski čin, već kao produkt jasnog i promišljenog intelektualnog polazišta svojevrsnog dijalektičkog nihilizma. Takav pristup njegove slikarske kompozicije zaokružuje izvjesnom hermetičnosti koju potencira osebujna ikonografija. Bez obzira radi li se o interijerima, pejzažima, prirodi ili urbanim fragmentima, autorova ikoničnost u službi je svojevrsne kataklizmičke vizije koja ne dolazi naglo i katastrofično, već lagano i postupno noseći slutnju i bol", zapisao je povjesničar umjetnosti Mladen Lučić o radu Sebastijana Draščića.
 
U razgovoru s Bojanom Šumonjom, Draščić se osvrnuo na razne teme. 
Nazočni su tako mogli saznati da je više puta izlagao u Istri, kao i da njegovi radovi slute neku apokalipsu, neku veliku promjenu, preokret. Drašćić je govorio i o svojim studentskim danima koji su ga oblikovali, kao i o viziji svijeta i budućnosti koja određuje njegovo stvaralaštvo, tu je neki početak i kraj svijeta. Umjetnik je 
kazao i da voli Caravaggia, voli to što radi i drago mu je da je studirao umjetnost, za koju smatra da je svojevrsna komunikacija, a ističe i da umjetnost u Hrvatskoj nije zapostavljena u odnosu na druge medije.
 
- Moj rad se sastoji od slikarskih ciklusa, u kojima obrađujem teme koje uključuju kulturu, prirodu, civilizaciju i umjetnost. Idejni dio mi je jednako važan kao i izvedbeni. Najčešće radim u tehnici ulja, pomoću koje slikarskim procesima stvaram prizore pomaknute, snovite stvarnosti, naveo je Draščić, ističući da skupina radova "Neviđeno" daje odmak od njegovog uobičajenog izlaganja uokvirenih tematskih ciklusa koji se sastoje od ulja na platnu velikih dimenzija, te nudi pogled u crtački rad koji je nastajao zadnjih desetak godina. 
 
Sebastijan Dračić rođen je 1980. u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera 2006. godine.
(V. BEGIĆ)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter