U Galeriji Milotić izložba Klemena Bruna


U pulskoj galeriji Milotić do 8. studenog može se razgledati izložba slovenskog likovnog umjetnika Klemena Bruna. Zbog tehničkih je problema umjesto prošloga petka otvorena u ponedjeljak, u prisustvu autora i voditelja galerije Mladena Milotića.

Klemen Brun predstavlja se serijom slika u kombiniranoj tehnici različitih formata, ali i s nekoliko skulptura od varenog željeza. Sklon je izričaju sličnom poslijeratnom slikarstvu, s iskustvom neoavangarde talijanske provenijencije, gdje se susreću modernizam, apstraktni ekspresionizam, akcija i graf(iter)izam s dominacijom i sklonošću skulptorskom i uvjetno rečeno "agresivnom" tretmanu teksture slike.

U svojim slikama Brun poseže za tvrdim slikarskim materijalima poput katrana te otiskuje pretežno ljudske siluete kao naraciju pojedinih životnih situacija. Svaka slika, po autorovim riječima, tvori određenu situaciju u kojoj slojevitim nanosima, uz pomoć šablona, ali i prostoručno gradi svojevrsnu vremensku mrežu, s ciljem osobnog filozofskog istraživanja izgradnje sustava i slojevite tvorbe slike.

"Dio filozofije odnosno idejnog koncepta govori o tome kako su događaji nakon svog odvijanja različito interpretirani, nadopunjeni ili nadograđivani ili su prikazivani, tj. izvođeni na različitim lokacijama. To je dio sposobnosti prilagođavanja cjelokupnog gradiva – komparativno s Darwinovom teorijom o evoluciji po kojoj gradivo ima tu mogućnost održavanja na životu.

Ono preživljava zbog svoje žilavosti odnosno prilagodljivosti novonastalim okolnostima kao i zbog očuvanja svoje uporabne vrijednosti. Sve počinje mjerenjima - razmišljanjem o tome kako su sustavi vrijednosti, koji se temelje na mjerenju, nabrajanju, takoreći raspoređeni i preneseni ili vraćeni u prvobitno stanje, dakle status quo", zapisala je Nataša Kovšca u katalogu koji prati izložbu.

Slovenski autor spretno koketira s ostavštinom povijesnih avangardi druge polovice 20. stoljeća, a imidž gradi na slikama zagasitih tonova s naglascima toplih boja čiji plamičci sugestivno daju životnost uglavnom sumornom lokalnom tonu ovoga ciklusa. Plošnost i geometričnost, ali istovremeno reljefnost i slojevitost teksture njegove radove dižu do same granice skulpture/sliko/objekta, dok je skulptorski afinitet u potpunosti realiziran u plošnim radovima, u kojima autor analogno ilustrira siluete sa slika uprizorene u željezu.

Klemen Brun rođen je 25. travnja 1974. godine u Šempetru kod Nove Gorice. Diplomirao je slikarstvo u Veneciji. Živi i stvara u Novoj Gorici. (V. ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter