U galeriji Makina otvorena izložba "Removals"

Izložba "Removals" u galeriji Makina
Izložba "Removals" u galeriji Makina

Izložba fotografija pod nazivom "Removals" mlade Finkinje Maije Tammi otvorena je sinoć u galeriji Makina. Izložba je to koja prikazuje dijelove tijela izvađenih za vrijeme operacije i snimljenih odmah potom, a prije nego što poslani na analizu.

Ima ovdje bubrega zaraženih rakom, odstranjenih dojki, mozga zahvaćenog tumorom ili stopala te debelih crijeva, također zahvaćenih rakom, ukupno 26 fotografija, koje možda i nisu za svačiji želudac. Ipak, ovaj ciklus osvojio je prošle godine finsku nagradu za najbolji foto esej.

Tammi je otvorila i svoju izložbu u Puli koja je inače i njena prva u Hrvatskoj. Objasnila nam je i kako se odlučila na ovakvu izložbu:

- Ako pitate ljude da vam nacrtaju, recimo, telefon, oni će vam nacrtati one staromodne telefone, sa žicom. Ako ih pitate što im prvo dolazi na pamet kada im spomenete bolest, onda se obično  sjete osobe obrijane glave, koja od raka umire u krevetu.

Željela sam to promijeniti, željela sam maknuti pacijenta iz toga. Tako je počelo. Nastavila sam to raditi dvije godine, pa iako nisam gadljiva, kada fotografiram te odstranjene dijelove tijela, kamera me štiti, ja gledam kako to izgleda, kakvo je svjetlo… Istina, mogu osjetiti i miris, a neki mirisi nisu baš lijepi, ali mogu to podnijeti, priča nam ona.

Tammi je prvo radila kao novinarka u lokalnim novinama, prvo je pisala da bi se potom prebacila na fotografiranje, iako i dalje ponekad piše.

No, fotografija je njeno područje pa je čak i 2011. nagrađena za novinsku fotografkinju godine u Finskoj, a nagrade je primala i izlagala i u Francuskoj, Španjolskoj i SAD-u. Inače je članica nagrađivanog finskog Collectivea 11.

- Ova izložba je početak nečeg većeg, nastavlja Tammi, jer upravo počinjem raditi na doktorskoj disertaciji, a moje istraživanje se bavi bolestima u umjetničkoj fotografiji. Moja iduća izložba se bavi maskama koje se koriste kod radioterapije, kada netko ima rak na vrata ili na glavi napravi se ta maska od plastike kako bi glava bila nepomična za vrijeme terapije.

Što se tiče dosadašnjih reakcija na izložbu u Finskoj, Tammi kaže da ovisi jesu li posjetitelji znali o čemu se radi kada su došli na izložbu ili ne, jesu li pročitali opis izložbe ili su odmah išli gledati fotografije.

"Oni koji su prvo gledali, a onda čitali opis, znali bi osjetiti gađenje. To je za mene intrigantno iskustvo jer smo se navikli gledati na rak kao nešto ružno, no može li i rak biti lijep? Možete li to reći?", kaže ona, iako napominje da ovdje nisu samo dijelovi tijela zaraženi rakom.

Izložba je otvorena do 26. rujna. (M. RADIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter