U galeriji El Magazein "Figure" Martina Bizjaka

Martin Bizjak ispred svojih "Harlekina" i "Figura"
Martin Bizjak ispred svojih "Harlekina" i "Figura"

Pedesetak radova nastalih u zadnjih nekoliko godina čine najnoviji opus slikara Martina Bizjaka, autora koji je svoje najbolje i najplodnije godine života posvetio javnom, društvenom i kulturnom životu Pule i Istre da bi se tek s umirovljenjem totalno posvetio onom svom prvobitnom poslanju - slikarstvu, što je kao akademski slikar stavio u drugi plan.

Nakon niza radova u kojima je tragao za onom svojom prepoznatljivom poetikom, kako je to rekla na otvaranju izložbe "Figure" u vodnjanskoj galeriji El Magazein povjesničarka umjetnosti mr. Kristina Tamara Franić, Bizjak konačno zaslužuje našu potpunu pažnju i zapis u vremenu.

- Njegovo slikarstvo ulazi u područje mitskog i magičnog. Nazvala bih ga raspjevanim, fluidnim slikarstvom punim igre, pokreta, radosti. To je pulsirajuće slikarstvo nekog zamišljenog, virtualnog svijeta, a likovi su poput hologramskih projekcija tek neke naslućivane, materijalne pojavnosti. Da nema pripadajućeg paspartua zadane teme, imam osjećaj da bi likovi odlepršali u beskraj, jer Bizjak slika srcem, a ne intelektom, on se jednostavno igra, a ti likovi samo su trenutna vibracija njegova sna.

Kao profinjeni kolorist koristi se paletom fluidnih mediteranskih valera. Pozadine slika su apstrahirane i svedene na plohu, dok je fokus usmjeren na likove plesača, harlekina, mitskih likova kojima grubo ukida dijelove tijela jer mu jednostavno nisu bitni. Ta kastracija lika čini ga posebnim u smislu i dio je njegovog slikarskog potpisa, istaknula je Kristina Tamara Franić.

Slike su nastale u tehnici tempere na papiru, što dodatno naglašava slikarev senzibilitet i strpljivost u kontroli tehnike i boja koje se prelijevaju u konačan cilj, za koji autor u popratnom katalogu izložbe u nekoliko vlastitih impresija naglašava da mu je važnije ono "kako nego što", pa i ne bježi od mogućnosti da se "opet figure" svedu na zaključak "opet na istu temu", ali sve u cilju da umjetnost i slika sama po sebi pomogne ljudima da "ljepše žive".

Ovom izložbom galerija El Magazein je otvorila svoja vrata za niz predstojećih izložbi koje je najavio vlasnik Germano Fioranti. Svirkom na narodnim instrumentima i istarskim kantom uveličali su je Drago Draguzet i Milan Milotić, sve u čast autora i dragog prijatelja. (Napisao i snimio Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter