U galeriji Cvajner održan prvi vintage sajam


- To je to. Haljinica za sva vremena. Ali nisam dobila plaću. Koliko košta, pitala je Melita i na odgovor koji je iznosio 30 kuna oduševljeno se latila novčanika. Njezina poznanica trčkarala je stepenicama gore-dolje u toalet da vidi kako joj stoji ženski komplet marke "Tip Top" koji je izgledao kao da je izašao uz posljednje kolekcije Marca Jacobsa.

Dio je to ponude i dekora prvog vintage sajma koji je danas u pulskoj galeriji Cvajner okupio mnoštvo ljubitelja robe iz bakinog i maminog ormara.

Dečki su prebirali ploče, stripove, a djevojke i žene naravno krpice kojih nikada dosta, posebice kada je cijena povoljna. Bila je to nešto drugačija subotnja kava u Cvajneru. U jednom kutu DJ je puštao glazbu, na sredini "pin-up" frizerka Samanta frizirala je u retro stilu, a krpice su sa svih strana krasile kavanu galeriju koja se pretvorila u mjesto cjelodnevnog stilskog druženja u ozračju prošlih vremena.

Ljubitelji retro stila konačno su došli na svoje. Haljine su se mogle kupiti od 30 do 100 kuna, torbe od 20 kuna naviše, muške cipele tek 60 kuna. Po "vintage" cijenama nudila se odjeća, obuća, nakit, torbe, ali i knjige, glazbene CD-i - od velikog plišanog mede i bešteka do original Versace veste za 100 kuna ili lakiranih Ferragamo čizmica za 500 kuna koje je prodavala Martina, koja pola godine živi u Torontu. Obožava odjeću čijoj kupnji ne može odoljeti, pa i u Kanadi nosi vintage markirane primjerke.

Legendarni pulski panker Sale Veruda iz KUD Idijota i supruga mu Martina neizostavni su dio second hand sajmova.

- Moja baka je bila krojačica i imam toliko robe koju će i moja djeca moći prodavati. U Rijeci na sajmu koji organiziraju Mrle iz Leta 3 i Ivana imam već svoje vjerne kupce, veli Martina.

No, i Puljani vole vintage. Plesač i deklarirani ljubitelj vintagea Matija Ferlin prodavao je mušku odjeću, a od Martine je kupio košulju Pierre Cardin iz 80-ih, Magda Vodopija pronašla je svoje ljetne sandale za 70 kuna. Organizatorica sajma, studentica Maja Lovreković oduševljena je odazivom.

- Godinama se tako oblačim, ljudi me zaustavljaju i pitaju gdje to nalazim. U jednom trenutku ostala sam bez novca i počela sam na buvljacima prodavati svoje stvari. U Cvajneru su prihvatili moju ideju. Reakcije su odlične, mislim da ćemo sljedeći organizirati za mjesec ili dva, veli. (L. BAGAR, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter