U Galeriji C8 otvorena izložba Tomislava Rosandića

Fotografija tvrđave Starigrad (fortica) u Omišu
Fotografija tvrđave Starigrad (fortica) u Omišu

Izložba fotografija srednjovjekovnih hrvatskih utvrda i gradova iz objektiva fotografa Tomislava Rosandića, pod nazivom "Usamljeni divovi - kamena svjedočanstava", otvorena je jučer u prisustvu autora u pulskoj Galeriji C8. Izložene su 23 fotografije većeg formata, među njima i fotografije snimljene u Istri - Dvigrada, kaštela u Kršanu i kaštela u Momjanu (Rota).

Posebno su dojmljive i uspjele fotografije tvrđave Starigrad (Fortica) u Omišu, tvrđave Ključica (Ključ) u kanjonu Krke (primjerena za nastavak " Gospodara prstena" te kninske tvrđave.

- Važna je promocija bogate hrvatske kulturne baštine; spriječiti da ne padne u zaborav. Prije četiri godine, kad je počeo projekt, Istra je bila prva regija koju sam obišao, fotografirajući prvo Dvigrad, kazao je jučer otvarajući svoju izložbu 30-godišnji zagrebački fotograf Tomislav Rosandić.

Kratko su se obratili u ime organizatora - Arheološkog muzeja u Zagrebu i Arheološkog muzeja Istre - njihovi ravnatelji Sanjin Mihelić i Darko Komšo, naglasivši dugu i plodnu suradnju između ova dva muzeja.

Cilj je ovog izložbeno - edukativnog projekta prezentirati neke od najznačajnijih i najimpresivnijih arheoloških spomenika i arheoloških nalazišta te ukazati na vrijednosti koje ovu vrstu nepokretne kulturne baštine čine iznimno važnom iz raznih perspektiva. Izložba u Puli otvorena je do 31. kolovoza.

Tomislav Rosandić se fotografijom bavi dugi niz godina, a kao freelance fotograf profesionalno radi proteklih pet godina. Iako mu je primarna profesionalna grana komercijalna i studijska fotografija, osobni projekti uglavnom se zasnivaju na fotografiranju arhitekture i pejzaža.

(Z. ANGELESKI)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter