U galeriji Amfiteatar izložba "Put neandertalaca"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Put neandertalaca", nastala u suradnji arheoloških muzeja Istre i Zagreba, otvorena je u srijedu u pulskoj galeriji Amfiteatar. Izložba objedinjuje i valorizira tematiku vezanu uz neandertalskog pracovjeka u Hrvatskoj.

Kako je rekla dr. Jacqueline Balen, ravnateljica Arheološkog muzeja u Zagrebu, "ova izložba prvi put izlazi iz Zagreba, a nalazi koje predstavlja stari su od 30 do 200 tisuca godina.

Posebno nam je drago što je sada predstavljena u Areni jer rijec je o zbilja vrijednom projektu, ciji su autori mr. Sanjin Mihelic, viši kustos na Pretpovijesnom odjelu Arheološkog muzeja u Zagrebu, dr. Ivor Jankovic, pomocnik ravnatelja i znanstveni suradnik na Institutu za antropologiju u Zagrebu, te dr. Ivor Karavanic, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju i prodekan Filozofskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu".



O važnosti ove izložbe, koju prati i istoimena vrlo vrijedna knjiga, govorio je i dr. Karavanic, a otvorio ju je procelnik pulskog Odjela za upravne djelatnosti Erik Lukšic.

Izložba se sastoji od tri dijela. Prvi dio fokusiran je na predstavljanje neandertalca, njegovog života kroz vrijeme i prostor, izgled, znacajke te sudbinu. U drugom se dijelu prvi put u cijelosti predstavljaju svi hrvatski lokaliteti s ostacima neandertalaca, a treci dio povezuje sve te lokalitete. Osim kulturno-povijesnog dijela, naglasak je i na turistickoj atraktivnosti.

Darko Komšo istraživao je Romualdovu pecinu pored Limskog kanala te nalazište Campanož na trasi Istarskog ipsilona izmedu cvora Peliceti i Pomer tijekom protekle dvije godine, i potom pisao o tome.

Zastupljeni su i ostali lokaliteti na podrucju Hrvatske, kao što su špilja Vindija i Velika pecina na Ravnoj gori, pecina Veternica u parku prirode Medvednica i drugi lokaliteti.

Što se tice Istre, ovo je istraživanje posebno zanimljivo zato što je do prije nekoliko godina razdoblje srednjeg paleolitika na Poluotoku bilo potpuno neistraženo.

Izložba se može pogledati do kraja lipnja, svakodnevno od 8 do 21 sat.


Podijeli: Facebook Twiter