U Fukushimi pronadeni poginuli radnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanska elektroprivredna korporacija Tokyo Electric Power (Tepco) koja vodi nuklearnu centralu Fukushima, objavila je u nedjelju da su smrtno stradala dvojica njihovih djelatnika koji su nakon potresa i tsunamija iskljucili uredaje, a vodili su ih kao nestale.

Nakon potresa 11. ožujka dvojica muškaraca od 21 i 24 godine otišli su pregledati postrojenje turbine reaktora broj 4. Umrli su od brojnih ozljeda, precizira Tepco.

Njihova su tijela pronadena u radiokativnom okruženju i dugo su dekontaminirana, javila je agencija Kyodo. Cini se da su stradali 11. ožujka, što još nije službeno potvrdeno.

Više do tri tjedna nakon prekida dovoda ekletricne energije u rashladni sustav centrale, opasnost od nuklearne katastrofe još nije otklonjena u Fukushimi. Radioaktivne tvari se i dalje oslobadaju i izazivaju strahovanja od trajnog zagadanja i proširenja na okoliš.

Japanski inženjeri, koji nastoje okoncati najvecu nuklearnu krizu od Cernobila, pokušali su u nedjelju zatvoriti rupu u oštecenom nuklearnom rektoru kroz koju radioaktivna voda istjece u more. Savjetnik premijera Naota Kana rekao je da je vladin prioritet zaustaviti istjecanje radijacije koja plaši Japance, ometa radove i tjera turiste.

"Nismo potpuno okoncali krizu, ali se situacija stabilizira", rekao je Goshi Hosono. "Ono što najviše brine Japance je kada ce se zaustaviti istjecanje radioaktivnog materijala", dodao je.

TEPCO je otkrio ovoga vikenda rupu u betonskom kontejneru reaktora 2 nuklearke Fukushima Daiichi i zabilježio radijaciju od 1.000 milisevera na sat u zraku oko kompleksa. Istjecanje nije zaustavljeno ni nakon ubacivanja betona u rupu, pa TEPCO sada specijalnim polimerima pokušava sprijeciti curenje.

Zamjenik direktora Japanske nuklearne agencije Hidehiko Nishiyama rekao je da ce u nedjelju popodne poceti posljednji pokušaji zaustavljanja istjecanja radioaktivne vode u Pacifik, tako što ce radnici zasuti polimere s više betona. 


Podijeli: Facebook Twiter