U Frankfurtu 2.000 prosvjednika protiv štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo 2.000 ljudi prosvjedovalo je u petak u Frankfurtu ispred Europske središnje banke (ECB) protiv štednje i agrarne špekulacije, na poziv antikapitalističke organizacije Blockupy.

Tijekom jutra, od 1.200 do 1.500 ljudi, po procjeni policije, a 3.000 po procjeni organizatora, okružilo je ECB, simbol upravljanja krizom u eurozoni koji je, po njihovu mišljenju, sudjelovao u "politici osiromašenja, poglavito zemalja na europskom jugu". Prosvjednici su se razišli prije podneva.

- Usprkos kiši i nevremenu, blokada ECB-a je bila uspješna, ocijenio je Blockupy na društvenoj mreži Twitteru.

Oko zgrade te novčarske ustanove u središtu grada podignute su ograde da se prosvjednici ne bi mogli približiti zgradi. Više stotina policajaca raspoređeno je u središtu grada, a iz zraka su stanje nadzirali helikopteri.

- Prosvjednici su pokušali preskočiti ogradu, rekao je glasnogovornik te dodao da su se redarstvene snage koristile paprenim sprejem. Ipak, nije se dogodio nijedan veći izgred, ali je više osoba privedeno, među kojima neke nakratko.

Glasnogovornik ECB-a je rekao pak za AFP da je banka poduzela nužne mjere da bi zajamčila sigurnost zaposlenika, u suradnji s redarstvenicima.

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se tijekom jutra i ispred sjedišta najveće njemačke banke Deutsche Banka da bi izrazili nezadovoljstvo njezinom ponudom proizvoda agrarne špekulacije za koje tvrde da su odgovorni za porast cijena hrane.

Tijekom poslijepodneva, 650 do 700 prosvjednika, po ocjeni policije, prošetalo je glavnom trgovačkom ulicom u gradu upozoravajući na uvjete rada tekstilaca, dok je više trgovina bilo zatvoreno.

Sedamstotinjak prosvjednika uputilo se i u frankfurtsku zračnu luku, najveću u Njemačkoj i treću u Europi, prosvjedujući protiv protjerivanja tražitelja azila. Dvjestotinjak prosvjednika dobilo je dopuštenje da uđe u zračnu luku.

Za subotu, kada se obilježava 15. obljetnica osnutka ECB-a, organizacija Blockupy je najavila prosvjede u središtu Frankfurta, na kojemu očekuje 20.000 sudionika.

Europski Blockupy pokret nastao je po uzoru na Occupy Wall Street pokret 2011. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter