U Francuskoj uhiceno dvadesetak islamista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je u petak ujutro uhitila dvadesetak radikalnih islamista u Francuskoj, napose u Toulouseu, više od tjedan dana nakon smrti Mohameda Meraha, ubojice na skuteru, doznaje se od izvora bliskih istrazi.

Odmah nakon Merahove smrti državni odvjetnik u Parizu Francois Molins rekao je da je istraga sada usredotocena na pomagace Mohameda Meraha. Predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je od policije da izvrši procjenu opasnosti osoba za koje se zna da njeguju simpatije prema radikalnom islamu.

Ovu sveobuhvatnu operaciju proveli su istražitelji Glavne uprave za unutarnje obavješcivanje (DCRI) uz pomoc elitne jedinice nacionalne policije Raida, u Toulouseu, Nantesu, Le Mansu i Parizu i okolici.Uhicenja se dogadaju dan nakon Merahova pokopa na groblju Cornebarrieuu, u predgradu Toulousea, u nazocnosti tridesetak mladih osoba iz njegove cetvrti i bez clanova obitelji.

Merah je ubijen 22. ožujka nakon 32-satne opsade njegova stana u Toulouseu, gdje se bio zabarikadirao. U trima napadima ubio je trojicu vojnika, židovskog rabina i troje djece. Zlocine je, kako je sam rekao, pocinio u ime Al Kaide. Njegov stariji brat Abdelkader Merah je u istražnom pritvoru zbog sumnje da mu je pomagao u tim ubojstvima.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potvrdio je u petak da je policija u nekoliko gradova diljem Francuske uhitila 19 osoba za koje se sumnja da su islamski ekstremisti i najavio nova uhicenja.

Za francuski radio Europe 1 Sarkozy je rekao da je u nekoliko uhicenja zaplijenjeno oružje, medu kojima i puške tipa kalašnjikov, prenosi agencija France Presse.

"Operacije ce se nastaviti i omoguciti nam da s našeg teritorija protjeramo stanoviti broj ljudi koji ovdje zapravo nemaju što raditi", dodao je Sarkozy.


Podijeli: Facebook Twiter