U Fonticusu Karakteristike stanja: tijek/mijena

Predstavljanje hrvatsko-češkog projekta (Fabiana Mertova)
Predstavljanje hrvatsko-češkog projekta (Fabiana Mertova)

Zamjenik veleposlanika Republike Češke u Hrvatskoj Miroslav Kolatek u četvrtak je pred mnoštvom posjetitelja otvorio iznimnu izložbu u Gradskoj galeriji Fonticus. Prethodno je, vrlo jednostavno i sugestivno, govorio o zajedničkom projektu hrvatskih i čeških umjetnika koji nosi naslov: Karakteristike stanja: tijek/mijena, na osnovi kojeg je ostvarena ova izložba. U ime domaćina sve ih je pozdravio voditelj galerije i kustos projekta Eugen Borkovsky, predstavivši autore ponaosob.

- Sretan vam 1. maj, Međunarodni praznik rada. Mi ga ovdje obilježavamo radno. Pozdravljam sve prisutne u ime Grožnjana - Grada umjetnika koji je to od 1965. godine, rekao je Borkovsky. Prisutnima su se obratili potom načelnik općine Grožnjan Claudio Stocovaz, Vladimir Torbica, pročelnik županijskog odjela za kulturu te Štěpánka Šimlová, mentorica i profesorica AMU-a u Pragu pohvalivši projekt i njegove rezultate - postavljenu izložbu.

Posebno toplo pozdravljeni su autori radova iz Zagreba i Praga: Nina Šperanda (s oba učilišta i idejna začetnica te koordinatorica projekta), Dario Belić, Igor Ilić, Tjaša Kalkan, Jakov Lerotić, Nives Milješić, Marina Paulenka, Dino Šertović, Nikola Šerventić, Ino Zeljak (Zagreb) te Michal Adamovský, Martin Atanasov, Michal Czanderle, Jan Douša, Veronika Durbáková, Čeněk Folk, Silvie Kořenková, Lali Laytadze, Fabiana Mertová, Eliška Šárková, Urška Savič, Xiaohui  Shan, Jiří Straka, Zuzana Tomková, Tereza Trautmannová, Ira Zakharova (Prag).

Njima i njihovim mentorima prisutni su se zahvalili srdačnim pljeskom, a potom i studioznim obilaskom svih radova ponaosob.

- Kustoskim, inicijalnim tekstom i naslovom projekta želio sam potaknuti na vizualno i tematsko promišljanje grupu mladih ljudi koji su još uvijek u procesu edukacije. Pokazalo se da već sada većina može autorizirati svoja vizualna promišljanja. Zamisao nije bila natjecateljska, već kolegijalna, suradnička, naveo je Borkovsky.

Ideja projekta je pokazati obilježja vremena u kojem živimo jer je naše doba obilježeno pojavom planetarnih nelogičnosti i problema, obrazlagao je temu projekta kustos Borkovsky. Sve je više zabrana, takozvanih demokratskih odricanja u korist neke povlaštene grupe. Politički pritisci, uzurpacije sloboda izazivaju neposluh vladajućoj (financijskoj) eliti diljem svijeta. Istodobno se presporo širi ekološka osviještenost. Kapital je posegnuo i za životima onih koji su ga poštovali, ne slušaju se apeli o učincima preraspodijele profita. Kriza kriterija vrijednosti i sumnja u povijest reflektiraju se u umjetnosti mijenjanjem i nepoštivanjem uobičajenih pristupa, tehnika i plasmana umjetničkog predmeta.

Pojam alter-postmodernizam pokušava obuhvatiti nov način davanja smisla svijetu, naglasak je na različitostima i promjeni, igri a ne pravilu, pri čemu se umjesto isključivo estetskog, poštuje instinktivno. Stoga je važno spoznati, poručio je Borkovsky, svi smo postali fotografi i promatrači, fotografija nije izgubila svoju važnost unutar vremena, ali je zasićenje dovelo do izbirljivosti. Ako je već sve snimljeno, uključujući daleki svemir ili unutrašnjost tijela, preostaje nam zamor gledanja. Fotograf, zato, danas mora ponovno prodrti do promatrača da ga zainteresira, ovaj put ne samo za fotografirani motiv, već i za svoj, osobni izričaj interpretacije motiva.

Dobro raspoloženje prenijelo se u gradsku lođu gdje su sudionici ove fotografske manifestacije, puni pozitivnih emocija i kreativne energije, nastavili druženje proslavljajući zajednički uspjeh. (Pripremila V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter