U Fonticusu izlažu Nataša Bezić i Matej Pečenik

Rad Nataše Bezić
Rad Nataše Bezić

Slikarski radovi bujske umjetnice Nataše Bezić i Slovenca Mateja Pečenika mogu se razgledati u grožnjanskoj galeriji Fonticus, gdje su otvorene njihove samostalne izložbe. Bezić je svoje radove nazvala "Osobna područja sive", dok izbor recentnih Pečenikovih slika nosi zajednički naslov "Kaleidoskop stanja".

- Postavom dominiraju sivi tonovi, autorica ne bježi od područja figuracije jer nalazimo asocijacije arhitekture ili pejzaža. Na podlozi je, likovnim sredstvima, zabilježen osobni proces u koji umjetnica ponire služeći se likovnim obrazovanjem i iskustvom, instinktom i memorijom. Bezić ovim ciklusom problematizira i stanje svijeta kojime je okružena, obraća se publici na nivou instinktivnog, komentirao je voditelj Fonticusa Eugen Brokovsky za Bezić koja je profesorica likovne kulture, višestruko nagrađivana za svoj umjetnički rad.

Za Mateja Pečenika, slovenskog autora iz Logateca koji se bavi slikarstvom, crtežom i grafikom, Borkovsky je kazao da u Grožnjanu predstavlja niz oslikanih površina snažnog ritma i razigranog kolora, u tehnici akrila na platnu. Slikar se koristi namazima boja, ali često oblike definira potezima olovkom, grafitom. Borkovsky je naglasio da se na slikama uočava nadslikavanje, uslojavanje i prelijevanje boja, odnosno na svakoj se mogu raspoznati obrisi portreta. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter