"U fokusu" u muzeju Lapidarium i galeriji Rigo

U fokusu: Muzejske zbirke povezuju
U fokusu: Muzejske zbirke povezuju

U novigradskom muzeju Lapidarium i galeriji Rigo do 6. srpnja je pod nazivom "U fokusu: Muzejske zbirke povezuju" moguće pogledati izbor najnovijih predmeta koji su donacijama, otkupom, ali i potaknutim produkcijama postali sastavni dio muzejskih zbirki.

Zastupljene umjetnine iz zbirke moderne i suvremene umjetnosti - grafike, fotografije i objekti (galerija Rigo) otkrivaju svu širinu suvremene umjetničke produkcije, dok se predmeti iz kulturno-povijesne zbirke, među kojima su plakati, crteži, odjevni predmeti te po narudžbi nastale skulpture i objekti (muzej Lapidarium) tematski dotiču bliže i dalje novigradske prošlosti.

Izložba otkriva i poneke od smjernica i osnovnih zadaća muzeja, podsjetnik je na uspješne projekte i suradnje, a u interaktivnom dijelu Muzej priprema kreativne radionice, zanimljive performanse gradskim ulicama i druge sadržaje.

Ovom izložbom muzej Lapidarium ujedno poziva Novigrađane da "prelistajte svoje stare fotoalbume, zavire u ladice i ormare, podrume i šufite, pretraže svoja sjećanja" te postanu bliski suradnici ove ustanove u prikupljanju građe, da bismo zajedno rekonstruirali, prezentirali i odali počast novigradskoj mikro-povijesti vezanoj uz djelovanje tvornice trikotaže Umbert Gorjan.

Cilj je prikupljanjem svjedočanstva, audio–video snimanjem intervjua, skeniranjem starih fotografija i dokumenata te sakupljanjem odjevnih predmeta nastalih u pogonima tvornice ostvariti cjelovit i po svim obilježjima zajednički projekt, poručila je ravnateljica Muzeja i Galerije Ketrin Milićević Mijošek. Više o ovoj inicijativi moguće je saznati na Internet stranicama www.muzej-lapidarium.hr i www.galerija-rigo.hr. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter