U fokusu pomorski i obalni turizam u regijama zemalja partnera

S presice u Institutu za poljoprivredu i turizam (T. KOCIJANČIĆ)
S presice u Institutu za poljoprivredu i turizam (T. KOCIJANČIĆ)

Institut za poljoprivredu i turizam Poreč jučer je javnosti predstavio svoj novi EU projekt MITOMED+ (Models of Integrated Tourism in the MEDiterranean Plus/Modeli integriranih oblika turizma na Mediteranu plus) koji je odobren za financiranje u sklopu programa transnacionalne suradnje Mediteran 2014.-2020. - INTERREG Mediteran.

- Njegov je zadatak uspostaviti sustav pokazatelja za mjerenje učinaka turizma u obalnim i priobalnim područjima cijelog Mediterana te koristiti rezultate za planiranje, praćenje i kreiranje politika održivog razvoja turizma. Ukupni budžet projekta iznosi 2,65 milijuna eura, od kojih se 85 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Budžet porečkog Instituta je 300 tisuća eura, od kojih se iz spomenutog fonda financira s 85 posto. Njegova provedba startala je 1. veljače, a trajat će do početka 2020. godine, istaknula je koordinatorica ovog projekta u Institutu dr. sc. Kristina Brščić, s kojom na MITOMED-u plus rade kao suradnice i doktorice znanosti Danijela Poljuha, Klara Trošt Lesić, Marinela Dropulić Ružić i Barbara Sladonja.

Brščić je navela da će se u sklopu testiranja pokazatelja i implementacije provesti model „Zelena plaža“, i to na 12 plaža u Toscani, Istri, Španjolskoj i Cipru. Koje će to tri plaže u Istri biti još nije definirano, ali minimalni uvjet jest da imaju Plave zastave. Na tim će se plažama implementirati viši standardi koji će pokazati kako se odgovorno upravlja resursima. Na temu plaža i kako njima odgovorno upravljati već surađuju sa županijskom Odjelom za turizam, čija je pročelnica Nada Prodan Mraković kazala da je projekt aktualan jer se dugo priča o održivom razvoju, a često nije jasno o čemu se radi.

- Ovaj projekt nastavak je uspješno dovršenog projekta MITOMED, realiziranog tijekom 2014. i 2015. U ovom novom projektu sudjeluje ukupno devet partnera iz šest zemalja. Voditelj je Regija Toscana, a Institut je jedini partner iz Hrvatske. Glavni cilj MITOMED+ je povećati znanja i poticati socijalni dijalog u pogledu održivog i odgovornog pomorskog i obalnog turizma u svakoj regiji partnera te na razini transnacionalnog upravljanja Mediteranom, istaknuo je ravnatelj Instituta dr. sc. Dean Ban. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter