U fokusu ljekovitost gljiva i bilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 160 vrsta gljiva te isto toliko ljekovitog i ostalog bilja predstavilo je Gljivarsko društvo "Martincica" na izložbi tijekom vikenda u osnovnoj školi na labinskim Katurama. Zadovoljni posjetom, vrijedni clanovi udruge istaknut ce da su posjetiteljima sve zanimljivije hrastova sjajnica (ganoderma lucidum), koja se pokazuje korisnom kod odredenih malignih oboljenja te, primjerice, modrikace i panjevke, preporucljive za šeceraše.

Po obicaju, pažnju pobuduju i sorte koje se najcešce beru, poput martincica i trubaca. U ovakvoj brojnosti gljiva u "Martincici" vide potvrdu njihove raširenosti na Labinštini: bralo ih se, vele, od mora u Prtlogu do najvišeg vrha, Skitace.

Otkako u udruzi djeluje sekcija "Maslacak", bilje je vec u nekoliko navrata prezentirano na Labinštini zbog sve veceg interesa za pripravljanje cajeva, odnosno korištenje zacinskih vrsta te edukacije gradana o otrovnom bilju. S obzirom na to da je ucenje glavna potka ovakvih priredbi, i ovom su zgodom osigurana dežurstva savjetodavca. Za našeg posjeta o gljivama je posjetiteljima tumacio Elvio Basanic, a o bilju Šime Katalinic.


Podijeli: Facebook Twiter