U Fažani zatancalo petstotinjak folkloraša

Tanac je započeo mimohodom ulicama Fažane
Tanac je započeo mimohodom ulicama Fažane

Plesna manifestacija "Fažanski tanac 2013" okupila je u subotu popodne na fažanskom Trgu Sv. Kuzme i Damjana više od petsto mališana. Učenici osnovnih škola iz cijele Istre i djeca do 15 godina izvodili su, unatoč jakom suncu i visokim temperaturama, bez imalo napora razne istarske plesove od baluna, "balo de kušin", stare polke, "šette paši". Plesao se i labinski tanac, "Lesi", špic polka, mantinjada na korak, a sve uz pratnju miha, šurli, roženica, harmonike, trieštine i bajsa.

Ova je manifestacija, u organizaciji Osnovne škole Fažana, Dječjeg vrtića Sunce i Turističke zajednice Općine Fažana, kako je rečeno na otvorenju, pokrenuta s ciljem edukacije djece i očuvanja kulturne baštine Istre.

Prije samih nastupa Melita Peroković, direktorica fažanskog TZ-a nagradila je grupe koje su na ovoj manifestaciji od samih početaka te su nastupale na svih deset izdanja Fažanskog tanca. To su folklorna skupina "Amfora" Osnovne škole Fažana, folklorna skupina "Cvit" Dječjeg vrtića Sunce iz Fažane, folklorna skupina Osnovne škole Stoja te Folklorno društvo Pazin.

Kako je navela prilikom otvaranja Fažanski tanac najbolji je spoj mladosti i tradicije, a u svom devetogodišnjem djelovanju ova je plesna manifestacija postala najveća učenička smotra folklora Istre. Ove su godine tako na njemu sudjelovale čak 24 folklorne grupe s preko 500 plesača i svirača iz cijele Istre, a kao gosti u Fažanu su stigli i folkloraši grupe "Val" iz Osnovne škole Koper, iz slovenskog dijela Istre. (Zapisala i snimila B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter