U Fažani starta škola soljenja sardela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deveta Škola soljenja sardela u subotu u 17 sati pocinje na fažanskoj rivi, najavili su na konferenciji za novinare suorganizatori, direktorica Turisticke zajednice Melita Perokovic i idejni zacetnik manifestacije Budimir Žižovic.

- Školom pocinje ciklus Male ribarske akademije sardela koja se zasniva na ribarskoj tradiciji Fažane. Manifestacija je posvecena tradiciji prerade ribe jer je od pocetka prošlog stoljeca do 1952. godine na ovom podrucju radila jedna od najvecih tvornica za soljenje sardela na Jadranu, rekla je Perokovic.

Polaznici, njih 120 podijeljenih u 55 ekipa, naucit ce pod vodstvom mentora, fažanskih ribara, tajne uspješnog soljenja i skladištenja sardela. Na rivi ce se naci za svakog ponešto pa ce jedan od sadržaja biti "Ribarnica kod Paola i Nine", prikaz fažanskih ribarnica tridesetih godina prošlog stoljeca uz degustaciju i prodaju slanih i mariniranih sardela, zatim "Istra gourmet", degustacija i prodaja istarskih proizvoda: maslinovog ulja, sira, pršuta i rakije, kao i gastro-ponuda sardela te zabavni program za djecu i odrasle uz Duo Magnolija i madionicara.

Ovogodišnja je škola posvecena soli pa ce u suradnji sa solanama u Pagu i slovenskom Secovlju biti organizirana izložba "S okusom soli" kojom ce se slikama, tekstovima, filmom te raznim predmetima pokazati kako se nekad tradicionalno proizvodila sol kao bitan sastojak konzerviranja sardela. Održat ce se i strucna predavanja na kojima ce polaznici steci dodatna znanja o ovoj ribi, najavio je Žižovic.

Subotnja škola je prvi dio ucenja o soljenju sardela te ce polaznici, koji ce dobiti i sav potreban pribor, u limenkama odnijeti posoljene sardele kucama uz upute kako ih treba tretirati sljedeca tri mjeseca. Drugi dio škole slijedi 12. kolovoza na manifestaciji "Ca ribari znaju", kada ce komisija ocjenjivati kvalitetu slanih sardela, proglasiti najbolje i dodijeliti nagrade. (P. LUKEŽ)

 


Podijeli: Facebook Twiter