U Fažani se otvara nova uljara

Branimir Palunko pred strojem koji nakon prešanja odvaja ulje, otpadnu vodu i suhu kominu (Z. STRAHINJA)
Branimir Palunko pred strojem koji nakon prešanja odvaja ulje, otpadnu vodu i suhu kominu (Z. STRAHINJA)

Mada je Fažana plodonosno područje kada je maslinarstvo u pitanju, svoje uljare do sada nije imala. Promjenu je odlučio uvesti Branimir Palunko s prvom suvremenom uljarom u novoizgrađenoj zgradi u Ulice Matije Vlačića, nedaleko od križanja s Galižanskom ulicom. U objektu još traju sitniji zahvati, no zapravo je sve spremno za sutrašnji domjenak u 18 sati, kada će uljara biti svečano otvorena.

Godišnje od 500 do tisuću tona maslina

Vijest o prvom takvom pogonu posebno je zanimljiva lokalnim maslinarima s obzirom da su svoje ulike u jesen bili primorani voziti u Vodnjan, Galižanu ili čak i dalje, a zbog velikih gužvi riskirali su da protekne i previše vrijeme od berbe do prerade. Palunko kaže da se po jednoj analizi na području Fažane u osrednjoj godini uzgoji i više od 500 tona maslina, a predsjednik fažanske Agroudruge Dario Šuran dodaje da optimističnije procjene idu i do tisuću tona godišnje.

- Optimalni kapacitet uljare je 500 kilograma na sat, što je u skladu s trendom otvaranja manjih uljara nastalim iz potrebe da maslinari dobiju svoje, a ne tuđe ulje. Moja uljara ima suhu preradu u tri faze, što je korak naprijed s obzirom na EU legislativom. Da objasnim, uljare s dvije faze nakon prešanja odvajaju ulje od komine koja je pomiješana s vodom, a do 2020. godine to se više neće moći raditi. Zato ovaj stroj, koji radi u tri faze, razdvaja ulje, suhu kominu i otpadne vode. Ni komina se više neće moći bacati po njivama, kaže Palunko. Dugo je obilazio talijanske stručnjake tražeći optimalni stroj, a u Bariju na institutu uputili su ga baš na ovakav tip. Stroj, koji je doveo iz Italije, proizveden je u Firenci.

Oprema vrijedna 1,5 milijuna kuna

Uljara se nalazi u suterenu na površini od 280 kvadrata, dok je na katu izložbeno-prodajni prostor iz kojeg kroz velike ostakljene površine puca pogled na maslinike u pozadini Osnovne škole Fažana. Palunko je u cijeli objekt i mehanizaciju uložio vlastita sredstva - u pitanju su milijunske investicije, a samo uljara sa strojevima i opremom vrijedna je 1,5 milijuna kuna.

- Drago mi je da je Palunko došao do spoznaje da je ovom području potreban objekt za preradu ulika. Agroudruga Fažana ima oko 150 članova, tako da će se sigurno velike količine maslina ovdje prerađivati. Računamo da na fažanskom području ima čak 300 obitelji koji imaju masline, a na cijelom području je između 60 i 70 tisuća stabala, kaže Šuran.

Zanimljivo je da Palunko u svojoj uljari drži 500 kašeta za branje koje će maslinari ujutro moći zadužiti, a navečer ih vratiti s ubranim ulikama. Originalna zamisao, barem kada je jug Istre u pitanju.

- Ljudi su, posebno mali maslinari, brali u vreće, a najgore su za ulike mrežasta vreća koje oštećuju plod. U ovim kašetama plod će ostati cijeli, kaže Palunko.

Smanjena mogućnost oksidacije ploda

- Velika će nam prednost biti to što naši maslinari ujutro mogu pobrati masline i navečer ih donijeti u kašetama, a preradit će se noću ili ujutro. Tako neće prolaziti dugo razdoblje od branja do prerade, čime se smanjuje mogućnost oksidacije ploda i dobiva kvalitetnije maslinovo ulje. Ovo je jedna od prvih uljara da tako radi, kaže Šuran.

Kada je riječ o kvaliteti ulja, Šuran spominje i prijedlog Palunku da uzorke ulja većih uzgajivača pakiraju u bočice od dva decilitra, pa bi ih ostali maslinari mogli degustirati, kušati svoja i tuđa ulja, odmah nakon berbe.

- Ovaj tehnološki proces omogućit će nam kvalitetnije ulje. Stalo nam je do kvalitete - kada već držimo ulike na najboljem području za maslinarstvo, da imamo i najbolje ulje, kakvo ovaj kraj i zaslužuje, zaključio je Šuran. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter