U Fažani se okupili veliki maslinari i mali sportaši

Svi nagrađeni na fažanskoj smotri maslinara s organizatorima (N. LAZAREVIĆ)
Svi nagrađeni na fažanskoj smotri maslinara s organizatorima (N. LAZAREVIĆ)

Obitelj Belić i njihova tvrtka Olea B.B., najveći maslinari na području fažanske općine, šampioni su  i dvostruki pobjednici 12. smotre maslinovog ulja "Sveti Elizej". Oba njihova ulja, sortno i miješano, koja su ocijenjena s 88 i 87 bodova, osvojila su zlatne medalje koja će im se, zajedno sa šampionskom plaketom, naknadno uručiti zbog izostanka s jučerašnjeg svečanog proglašenja pobjednika u Fažani. Isti broj bodova, 87, i zlatnu medalju dobila su maslinova ulja Petre Siljan i Marija Pekice, a samo s bodom manje zlatni su i Ivan Frančula, Vedrana Rakovac, Umberto Milovan, Aleks Simoneli, Drago Kliba i Živko Cetina.

Srebrne medalje pripale su maslinarima Milanu Buršiću, Ivanu Mihaljeviću, Robertu Radetiću, Ivanu Bošcu, Valteru Kompariću, Stanku Celegi, Josipu Pauru i Mariju Predanu, dok je brončano ulje Roberta Zovića. Medalje i diplome na središnjem fažanskom trgu uručili su im i čestitali općinska načelnica Ada Damjanac, županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, direktorica Turističke zajednice Fažane Melita Peroković te Ivan Frančula i Mario Predan iz Agroudruge, organizatora dugovječne smotre koja zadnje tri godine nosi naziv stare crkvice u zaleđu Fažane gdje su nicali maslinici još u doba antike.

- Ove su godine, zanimljivo, svih 26 pristiglih uzoraka ulja ekstradjevičanska. Prema kemijskoj analizi obavljenoj u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, deset ih je ocijenjeno zlatnima (38 posto uzoraka), osam je srebrne kvalitete (31 posto), a jedno brončano ulje čini četiri posto ovogodišnjih uzoraka. Na lanjskoj smotri imali smo nešto više ulja, ali je tada samo pet maslinara osvojilo zlatnu medalju. Svi sudionici smotre imaju maslinike na području općine Fažana, ističe Ivan Frančula iz Agroudruge.

Okupljenim maslinarima prije podjele nagrada na predavanju u Multimedijalnom centru agronomi Edi Družetić i Ivica Lađarević govorili su o svim dobrobitima maslinova ulja te zaštiti i prihrani maslina. Suorganizatori smotre su Općina i TZ Fažane.

- Veseli me ovako intenzivan razvoj maslinarstva na području općine Fažana, što posebno potiču Agroudruga i Općina. Brendirano istarsko malinovo ulje motiv je da se maslinarstvo i dalje intenzivno razvija, ali i da se diže kvaliteta radi plasmana na tržištu. Očekujemo krajem lipnja okončanje procesa zaštite istarskog maslinovog ulja, dobivanjem oznake izvornosti na razini EU-a, čime ćemo prije svega garantirati potrošačima da je to izvorno istarski proizvod i, drugo, korištenjem struke i nadzorom cijelog tehnološkog procesa omogućiti da se na ovom području prodaje što manje otvorenih ulja, rekao je pročelnik Milan Antolović.

Paralelno se održavao Prvi fažanski festival sporta u kojem su sudjelovali svi osnovci iz škola u Fažani i Peroju te stariji mališani iz fažanskog i valbandonskog vrtića - ukupno tristotinjak djece. Sve starogradske trgove i rivu pretvorili su u sportske terene za razne discipline - trčanje, stolni tenis, karate, odbojka, košarka i nogomet, sve do jedrenja, pecanja i potezanja konopa. Uz djecu su bili njihovi učitelji i odgojitelji te članovi brojnih sportskih klubova s područja općine koji su osigurali i rekvizite. PŠRD "Sardela" djecu je na kraju počastio sardelama, friganima u restoranima Marini i K&F-u. Svi sudionici, kaže Tatjana Šipalo, profesorica tjelesne kulture u OŠ Fažana, zaslužili su i dobit će diplome.

Cilj je, kaže u ime organizatora direktorica TZ-a Melita Peroković, promovirati sportske udruge i zdrav način života te spojiti sport i rekreaciju sa zdravom prehranom. (D: PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter