U Fažani održan tradicionalni susret kolekcionara

Filatelisti na okupu u MMC-u  (Z. STRAHINJA)
Filatelisti na okupu u MMC-u (Z. STRAHINJA)

U Multimedijalnom centru Fažana danas je održan 31. Međunarodni susret filatelista i numizmatičara, čije je zborno mjesto sve do ove godine bilo u Puli. Zbog nemogućnosti postavljanja sajma u Domu hrvatskih branitelja, koji je iz godine u godinu ugošćivao kolekcionare, Filatelističko društvo Arena iz Pule i Filatelističko društvo Amfora iz Fažane odlučili su ga ove godine preseliti u novu lokaciju.

Mada "convegno" u svom nazivu priziva i numizmatičare, odnosno sakupljače kovanog i papirnog novca, a događaj je to koji privlači i kartofile, kolekcionare medalja i drugih sličnih predmeta, trgovci pristigli u Fažanu nudili su uglavnom filatelistički materijal. Uz obilje poštanskih maraka, koverata, pisma te pribora poput albuma, tek je jedan štand raspolagao s razglednicama, a ako bi se u prodaji našao kakav primjerak novca iskovan, recimo, u srebru, bio bi to tek izuzetak. No, nije u pitanju samo kupovina - tradicionalni "convegno", koji je bio otvoren od 9 do 14 sati, je i prilika mahom hrvatskim filatelistima da se sretnu u nekom novom okruženju, razmjene iskustva, literaturu i rijetke primjerke maraka kako bi upotpunili svoje vrijedne zbirke.

Istovremeno s početkom sajma u MMC-u je i otvorena izložba "Poštanske marke Republike Hrvatske", koju je postavio Giancarlo Moscarda, predsjednik FD-a Amfora. Izložio je markice iz redovnog poštanskog prometa, ali i nešto prigodnih, izdanih od 1991. do 1996. godine. (Z. STRAHINJA)

 


Podijeli: Facebook Twiter