U Fažani domaći specijaliteti, pješačenje, utrka i biciklijada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnja Škola soljenja sardela, već 14. u nizu, počinje ovog vikenda u Fažani gdje će se istih dana odvijati i niz sportsko-rekreativnih manifestacija na otvorenom u sklopu prvog festivala zvanog "Fažana u pokretu", sve u organizaciji Turističke zajednice Fažana.

U subotu na fažanskoj rivi, u slavu lokalne ribarske tradicije i kao spomen na jednu od najvećih tvornica za soljenje sardela na Jadranu, koja je u Fažani djelovala do 1952., počinju programi Male ribarske akademije za ovu godinu. Prva je na programu Škola soljenja u sklopu koje će deset fažanskih ribara biti mentori polaznicima, da bi važe napunjene posoljenom ribom polaznici odnijeli kući i na ocjenjivanje je vratili za tri mjeseca. "Nastava", na kojoj se očekuje 50 ekipa sa stotinjak polaznika, počinje u 17 sati, a istovremeno će se na rivi nuditi jela od te sitne plave ribe. Odvijat će se i radionice filetiranja i mariniranje ribe, prikaz lokalnih ribarnica iz 30-ih godina prošlog stoljeća, prodavati i degustirati autohtoni istarski proizvodi, igrati vesele ribarske igre, a djeca će se moći zabavljati na radionicama i uz bazen s morskim životinjama. Za glazbeni dio programa bit će zadužen Erik Balija i klapa Intriga.

Hodanje s guštom

Kako je subota posvećena sardeli, tako se nazivom te ribe-hraniteljice kiti i trka iz programa "Teći, isti, piti". Start trke "Sardela run" zakazan je za subotu u 17 sati s Dječjeg igrališta. Staza je kružna, šetnicom uz more do Valbandona, dužine tri kilometra, a trčat će se pojedinačno dva kruga i štafetno u dvoje (svako po jedan krug). Kotizacija je 50 kuna, prijave su moguće i na dan utrke, a svaki sudionik koji se prijavi preko stranice runeatdrink.info ili putem facebooka tri dana prije dobiva suvenir.

U nedjelju se pak u Fažani održava druga biciklijada iz ciklusa "Jug na dva kotača" koju u predsezoni i posezoni organiziraju turističke zajednice južne Istre. Iz Fažane će se, gdje ulogu organizatora uz TZ preuzimaju i Biciklistički klub i DVD Fažana, voziti dvije rute - kraća od 11 kilometara uz more do tvrđave Punta Cristo i nazad, te duža od 30 kilometara do Bala i natrag priobaljem. Start duže vožnje je u 15 sati s parkirališta Badel, kraće u 15.30 s istog mjesta, a na pola puta svake rute planiran je odmor uz okrjepu. Prijave se primaju do 28. travnja na stranici na medulinriviera.hr ili na dan utrke od 14 sati.

"Hodanje s guštom" naziv je pak nove manifestacije u režiji TZ-a koji spaja hodanje i vrhunske autohtone gastro-proizvode, slaveći tako zdravi stil života. Sudionici će, koji se od 12.30 do 13.30 okupljaju na trgu sv. Kuzme i Damjana u Fažani, pješačenje početi iz Vodnjana do kuda će stići organiziranim autobusima.

Do Stancije Buršić

Na stazu dugu oko 11 kilometara kreću u 14 sati, prva im je stanica Stancija Buršić gdje će ih čekati domaći pršut i ostali suhomesnati proizvodi, potom se kroz pitoreskne maslinike spuštaju u Valbandon, točnije na degustaciju u vinski podrum obitelji Marčeta, a šetnja završava degustacijom maslinovog ulja na imanju obitelji Balija u Fažani. Povratak na fažanski trg očekuje se oko 18 sati, gdje i ljubitelje pješačenja i bicikliste očekuje zabava uz grupu Novi Đavoli. Kotizacija za prijavu na "Hodanje s guštom" stoji 130 kuna do 27. travnja preko stranice istriaexperience.com, odnosno 150 kuna na dan manifestacije. U oba slučaja cijena za djecu do 8 godina je upola manja. (Z. STRAHINJA)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter