U Fažani će se graditi dvanaest POS-ovih stanova

Prvi POS-ovi stanovi u Fažani gradit će se u Ulici Matije Vlačića
Prvi POS-ovi stanovi u Fažani gradit će se u Ulici Matije Vlačića

Načelnica općine Fažana Ada Damjanac i direktor nacionalne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj potpisali su predugovor o izgradnji prvih dvanaest stanova iz Programa poticane stanogradnje (POS) koji će se graditi na području Fažane, konkretno u Ulici Matije Vlačića, na potezu Galižanske prema Puljskoj.

Riječ je o 12 stanova po cijeni od 900 eura za kvadrat, namijenjenih mještanima Fažane. Za stanove su konkurirali mještani na temelju prethodno utvrđene liste i kriterija među kojima su bili socijalni status, dugogodišnji boravak na području Fažane i potvrda da im je to prva nekretnina.

Direktor Agencije koja djeluje pri Ministarstvu graditeljstva Slavko Čukelj naglasio je da se ovim predugovorom definiraju sva prava i obaveze partnera - Općina Fažana ustupit će građevinsko zemljište, financirati komunalnu i prometnu infrastrukturu te dio projektne dokumentacije, dok se država uključuje davanjem poticajnih sredstava, organizira projektiranje, gradnju i primopredaju ključeva budućim stanarima.

- Program POS-a nema neke alternative što se tiče društvene izgradnje stanova u Hrvatskoj jer mi nudimo uvjete koji se na tržištu ne mogu postići i garantiramo cijenu koja ne smije preći iznos od 1.125 eura po četvornom metru. Također, preko državnih poticajnih sredstava omogućavamo kreditiranje uz znatno niže kamatne stope od onih koje se nude na tržištu. Jedan od benefita su i garantirani rokovi i činjenica da iza ovog projekta stoji lokalna zajednica i država, kazao je Čukelj.

Na upit kada bi mogla krenuti gradnja, naglasio je da je to teško precizirati jer sada slijedi izrada sve potrebne projektne dokumentacije, provedba postupka javne nabave za izvođača gradnje i nadzora te svih ostalih koji će sudjelovati u gradnji. Naglasio je da je cijena POS-ovih stanova u Istri mnogo niža od zakonski predviđene pa već sada postoji projekcija da će kvadratni metar u novim fažanskim stanovima koštati oko 900 eura, no krajnja će cijena ovisiti o licitaciji u sustavu javne nabave.

Detaljnije o rokovima govorila je njegova pomoćnica Tamara Marić, kazavši da bi sva projekta dokumentacija mogla biti riješena već najesen te da bi gradnja mogla startati početkom 2015. godine.

Načelnica Damjanac kazala je da je ovo dobar poklon mještanima u povodu skorašnjeg Dana općine. Potvrdila je da će svi dati sve od sebe da ovaj POS-ov projekt što prije krene u realizaciju. Naglasila je da se na početku javilo stotinjak zainteresiranih da bi se na kraju utvrdila lista od njih 12 te dodala da će se i drugi, kada krene novi projekt, moći ponovno javiti.


Donačelnik Radomir Korać dodao je da je Općina ostvarila ono što je i zacrtala iako je, tvrdi, po tom pitanju bilo skepse. Naglasio je da je dogovorena fiksna kamatna stopa u kunama od 3,7 posto te da će se graditi stanovi od 44 do 70 četvornih metara. Budući stanari kredit će otplaćivati 30 godina s godinom počeka. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter