U europskoj Istri tek jedna žena na čelu općine

S okruglog stola o zastupljenosti žena na izbornim listama (A. KANCELAR)
S okruglog stola o zastupljenosti žena na izbornim listama (A. KANCELAR)

Još uvijek postoje općine, poput Marčane i Lanišća, u čijim vijećima sjede isključivo muškarci, žena gotovo da i nema ni na jednoj vodećoj političkoj funkciji u Istri, istarski župan je oduvijek bio muškarac, od 41 lokalne uprave samo je jedna načelnica, Ada Damjanac u Fažani, a gradonačelnica uopće nema.

Da bi se takva diskriminirajuća situacija trebala promijeniti već nakon idućih lokalnih izbora upozoreno je danas na okruglom stolu "Uravnotežimo se, najmanje 40 posto žena na izbornim listama" koji su organizirali Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.

Pozvani su političari i političarke ne bi li im se ukazalo da prilikom sastavljanja kandidacijskih lista moraju poštivati obavezu uvrštavanja minimalno 40 posto žena.

- Istarska županija vrlo često sebe smatra jednom od najdemokratskijih i najeuropskijih, ali koliko je tome tako pokazuju podaci. Kad se gleda državna razina postotak žena u tijelima izvršne vlasti daju razloge za još veću zabrinutost, kazala je Branka Žužić, članica Povjerenstva.

U Hrvatskoj je u 20 županija samo jedna županica, u 127 gradova tek šest gradonačelnica, a u 429 općina 21 načelnica. Iznijela je i podatak da se za kormilom političkih stranaka u cijeloj Hrvatskoj nalaze muškarci, a jedini je izuzetak HSP dr. Ante Starčević.

Iako se pretpostavljalo da će kod sljedećih lokalnih izbora, u svibnju 2013. godine, stupiti na snagu prekršajne odredbe za one koji ne poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova, ni ovoga puta političke stranke neće biti kažnjene s 20.000 do 50.000 kuna, već samo upozorene.  

- Vlada kreće u zakonske promjene pa će novčane kazne za stranke uslijediti za parlamentarne izbore 2015. godine, a tada više neće biti moguće izbjegavati odredbu od minimalno 40 posto žena na kandidacijskim listama, kaže ravnateljica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

Žužić je upozorila da novčane sankcije ne moraju nužno motivirati stranke da poštuju zakon. Da postoje učinkovitiji načini pokazuje primjer Poljske, a koji je odnedavno preuzela i Slovenija. U tim, a i u nekim drugim europskim državama, izborne liste koje ne poštuju zastupljenost žena jednostavno bivaju izbrisane iz političke utrke.

- Teško je dostići brojku koju propisuje zakon ako nemamo dovoljno članica. Što se nas tiče mi bismo vrlo rado imali i 60 posto žena na listama, ali kako to učiniti kada imamo samo 30 posto žena među članstvom, kazao je Tedi Chiavalon, glavni tajnik IDS-a. Najveći im je problem u malim sredinama gdje žena gotovo da i nema u političkom životu.

Iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova IŽ razočarano su primijetili da na okrugli stol nisu došli Ada Damjanac u ime županijskog SDP-a i tajnik Ladonje Ivo Uccio Miletić, iako su potvrdili svoj dolazak. (piše M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter