U Europi samo cigarete koje se samostalno gase

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem ovog tjedna u Europskoj se uniji pocinju primjenjivati novi sigurnosni standardi koji ce natjerati duhansku industriju da proizvodi samo cigarete modificirane na nacin da se same ugase ako su zapaljene i ostavljene bez nadzora.

Od cetvrtka, kada novi standardi budu objavljeni u službenom listu EU-a, sve cigarete koje se prodaju na tržištu 27 zemalja clanica EU-a moraju imati "ugradena" dva koluta debljeg papira koji ogranicavaju dotok kisika i time usporavaju gorenje i na kraju gase cigaretu. Kad cigareta gori bez nadzora, zapaljeni bi se duhan, kad dode to tih kolutova, trebao sam od sebe ugasiti. Time se, objašnjava Europska komisija, smanjuje vrijeme gorenja cigarete, pa onda i mogucnost da opušak izazove požar.

Smrtonosni požari

Nove sigurnosne mjere dogovorene su na razini EU-a još 2008. godine, ali su proizvodaci dobili tri godine za prilagodbu. Promjena su svjesni i u Adris grupi u cijem je sastavu najveci domaci proizvodac duhana.

- Upoznati smo s tom europskom direktivom i promjenama koje stupaju na snagu. Mi na tom tržištu poslujemo i dužni smo poštovati sve propise. Nema nikakve dvojbe da cemo raditi po pravilima koja propisuje Europska unija, kazao nam je Predrag Grubic, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe.

Europska komisija inicirala je promjene sigurnosnih standarda zbog toga što su neugašeni opušci jedan od glavnih uzorka smrtonosnih požara u Europi. Prema podacima kojima raspolaže Bruxelles, cigarete svake godine izazovu više od 30 tisuca požara diljem Europe, s oko tisucu smrtnih slucajeva i više od cetiri tisuce ozlijedenih.

Primjena u SAD-u

Sjedinjene Americke Države, Kanada i Australija vec su ranije pocele primjenjivati ovakva sigurnosna pravila, a jedina država clanica EU-a koja se u potpunosti prilagodila zasad je Finska. U Finskoj se nova "vrsta" cigareta proizvodi i prodaje od travnja 2010. godine, što je, tvrdi Komisija, smanjilo broj žrtava požara za cak 43 posto. To ukazuje da u Europskoj uniji svake godine može biti spašeno i do 500 života, isticu u Komisiji.

Povjerenik EU-a za zdravlje i potrošace John Dalli istaknuo je da ne postoji sigurna cigareta i, ocito, najsigurnije je uopce ne pušiti. No, ako ljudi odaberu suprotno, onda ce, dodao je Dalli, ove mjere potencijalno zaštititi stotine gradana od opasnosti od požara.


Podijeli: Facebook Twiter