U Eufrazijani gostovao Zagrebački gitarski trio


Druge večeri 52. koncertne sezone u Eufrazijevoj bazilici brojnoj se publici Porečana i njihovih gostiju predstavio Zagrebački gitarski trio koji iduće godine obilježava tri desetljeća iznimno aktivne i uspješne karijere.

Bogat repertoar Darka Petrinjaka, Ištvana Römera i Gorana Listeša čine djela od renesansne do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za tri gitare iz 19. stoljeća, atraktivne transkripcije i nova glazbena ostvarenja koja su za njih komponirali domaći i inozemni autori, među kojima Papandopulo, Miletić, Marković, Klobučar, Brkanović, Foretić, Ruždjak, Parać, Duarte, Black-Watkins i Koškin. Ono što ih izdvaja od drugih takvih ansambala je uključivanje Petrinjakovog kontrabasa u pojedine nastupe, posebno pri izvođenju baroknih trio sonata.

Dosad su i kao ambasadori glazbe hrvatskih kompozitora gostovali u Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Italiji, Sloveniji, Irskoj, Slovačkoj, Izraelu te vrlo često u Velikoj Britaniji, a snimili su i nekoliko nosača zvuka.

Program koji su ovi poznati solisti i pedagozi na akademijama u Zagrebu i Splitu pripremili za porečki koncert sastojao se od kompozicija Antonija Vivaldija, Marca Aurelija Zanija De Ferrantija, Paula Bellinatia, Mauricea Ravela, Frane Paraća i Manuela De Falle, u kojima su uživali i prepoznali ih i ljubitelji klasične glazbe koji nisu veliki eksperti žanra.

Pokazali su visoku razinu profesionalnosti, majstorstvo muziciranja na žičanim instrumentima i perfektnu uigranost, nadahnuto interpretirajući skladbe, bez trunke rutine. Za to su nagrađeni zasluženim dugotrajnim i glasnim aplauzima.

Sljedeći koncert u Eufrazijani zakazan je za sutra u 21 sat. Nastupit će sopranistica Ana Karuza Lovrić i tenor Božimir Lovrić u pratnji Ivana Pernickog na glasoviru. Na repertoaru su djela Ivana Lukačića, Johanna Sebastiana Bacha, Gioachina Rossinija, Georga Friedricha Händela, Giulija Caccinija, Pietra Mascagnija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Charlesa Gounoda, Cesara Francka i Andrewa Loyda Webbera. (K. FLEGAR, snimio S. VOJVODA)


Podijeli: Facebook Twiter