U EU-u udar na domacu proizvodnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Umagu se još danas održava 11. kongres pekarstva, mlinarstva i slasticarstva Hrvatski pekar, koji je u hotelu Sol Umag okupio više od 120 sudionika iz cijele zemlje. Jucer je program otvoren predavanjima o tržištu tih proizvoda danas i nakon ulaska u Europsku uniju, odnosno bilo je rijeci o svim promjenama koje ih ocekuju nakon 1. srpnja 2013., kada Hrvatska ulazi u EU.

S obzirom na smanjenje ili ukidanje carina prema pojedinim zemljama, ocekuje se udar na hrvatsku prehrambenu industriju jer Hrvatska vec sada uvozi 70 posto tih proizvoda iz EU-a. Bilo je rijeci i o promjenama koje Hrvatsku cekaju u odnosu na zemlje CEFTA-e (Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Kosovo), u koje naša zemlja najviše izvozi.

Govorilo se još i o oznacavanju pekarskih, slasticarskih i mlinskih proizvoda, zakonodavstvu i planovima službenih kontrola, mogucnostima korištenja europskih pretpristupnih fondova i drugim temama. Pritom su bile organizirane degustacije proizvoda koje su predstavili poznati hrvatski i nekoliko stranih proizvodaci.

Današnji program pocinje u 9 sati okruglim stolom na temu "Problemi u inspekcijskom nadzoru u pekarsko-slasticarskoj djelatnosti", na kojem ce govoriti predstavnici Državnog inspektorata i Ministarstva zdravstva.

Kongres se održava pod motom "Hrvatsko pekarstvo, slasticarstvo i mlinarstvo u ozracju ulaska u clanstvo Europske unije", a pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore te Njemacko-hrvatske industrijske i trgovinske komore i Gospodarske komore Austrije. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter