U EU-u bolje i mladima i penzicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Miroslav Kos, Rovinj, ekonomist: - Apsolutno sam za ulazak u EU i glasao sam za. Mi povijesno pripadamo Europi, u ulaskom u EU otvaraju nam se nove mogucnosti rješavanja društvene i gospodarske krize. To cemo lakše postici ujedinjeni s drugim državama nego samostalno, pa je ulazak u Europu strateški ulog za buducnost, posebno mladih.

Dubravka Crnac Dujanic, trgovkinja, Buzet: - Na referendumu sam glasala za clanstvo Hrvatske u EU-u. Od ulaska u EU ocekujem bolje zdravstvene usluge, bolje obrazovanje za mladi naraštaj. Mislim da Hrvatska ne može sama i da se treba povezati radi otvaranja tržišta. Loše je to što ce u pocetku možda doci do pada standarda dok se ne prilagodimo novim okolnostima.

Laura Anicic, umirovljenica, Labin: - Zaokružila sama "za" jer vjerujem da ce nam biti bolje. U EU-u mirovine ne mogu biti tako niske, a PDV tako visok. Kod nas samo oni s visokim placama i mirovinama mogu živjeti s takvim PDV-om.

Vinko Cerovac, umirovljenik, Pazin: Jesam za Europsku uniju. Ona donosi sigurnost, mir, ekonomsku stabilnost i slobodu kretanja Europom. EU znaci 500 i milijuna potrošaca i - to je to. Mislim da nema negativnih strana ulaska Hrvatske u EU. Svatko onaj tko je kontra EU je za mene negativan. Treba gledati na perspektivu i zajedništvo.

Danijel Hrbat, obrtnik, Umag:
Glasao sam za. Razlog je taj što bi nas neulazak EU dodatno unazadio u poslovnom smislu. Primjerice, ako neki poduzetnik želi sklopiti veci posao treba podignuti kredit kako bi to uspio, a dobit ce ga po znatno višim kamatama nego u EU-u. Hrvatskoj bi pao kreditni rejting, a još jedan veliki problem su i granice. Obrtnik sam i bavim se reklamnom industrijom i, nažalost, 90 posto proizvoda koje koristim za rad se uvozi, cime mi se povecavaju troškovi i smanjuje konkurentnost. To se pogotovo osjeca u ovom pogranicnom podrucju, gdje nam je EU pred nosom, a štogod da želim kupiti, troškovi špedicije i drugo koštaju me isto kao i nekog, primjerice, u Zagrebu. Od EU-a ocekujem da ce regulirati poslovanje banaka u Hrvatskoj, tj. da nece više moci podizati kamate svojevoljno i da ce samim time potrošaci biti zašticeni. Krajnji korisnik bi trebao takoder biti zašticen u slucaju velikih promjena tecaja.


Podijeli: Facebook Twiter