U EU hidroavionom iz Pulskog zaljeva

Kapacitet Cessna C208 Caravan Amphibious bit će devet putnika (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)
Kapacitet Cessna C208 Caravan Amphibious bit će devet putnika (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Kako su tijekom proteklih mjeseci iz pulske Lučke uprave najavljivali, stigla je potvrda da će na dan ulaska Hrvatske u Europsku Uniju u Pulski zaljev sletjeti hidroavion.

Prvi let hidroaviona marke Cessna C208 Caravan Amphibious izvest će se kroz EU projekt Adri Seaplanes vrijedan 2,3 milijuna eura koji je došao do samog svoga kraja implementacije. Probni let aviona navedenog tipa, kapaciteta devet putnika, stići će u pulsku luku iz talijanske Giulianove i za sada su u razradi dvije opcije.

- U prvoj opciji Cessna C208 bi odradila u Puli tri testna leta dok bi u drugoj opciji koja se još mora s talijanskim partnerom uskladiti, bio let iz Pule za Giulianovu i natrag. Ista će Cessna u narednim danima nakon Pule slične probne letove odraditi i u drugim gradovima, koji su bili partneri u ovom projektu, a to su Brindisi, Bar, Vlora, Krf i Teramo, kaže Florijan Veneruzzo, voditelj komercijalnih poslova Lučke uprave Pula.

Iz Lučke uprave Pula iznova se ističe da, nažalost, zbog neriješene zakonske regulative u Hrvatskoj hidroavionski prijevoz putnika kao i linija neće još neko vrijeme biti uspostavljena. Naime, problem postoji oko ishodovanja lokacijske dozvole za postavljanje pontona na koji bi se hidroavion mogao privezati i na kojem bi se ukrcavali i iskrcavali putnici.

- Očekujemo da će se i taj problem u doglednom periodu riješiti, te da ćemo ipak u skoroj budućnosti moći uspostaviti i hidroavionsku liniju, u prvom redu, prema partnerima u ovom projektu, kaže nam Veneruzzo. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter